ДАНС е отнел допуска на началника на пловдивската структура на КПКОНПИ Запрян Стоянов за достъп до класифицирана информация, научи TrafficNews. Това се е случило в сряда, а без въпросния допуск, Стоянов няма как да продължи да работи със секретни материали.

Бившият шеф на ГД БОП - Пловдив оглави отдела на Комисията за противодействие на корупцията преди година. Кандидат за поста тогава бе и друг "клиент" на ДАНС - бившият началник на НАП- Пловдив Николай Брънчев, но той не бе допуснат до конкурса. 

Според запознати отнемането на допуска е станало след разработка, започната от отдел  „Вътрешна сигурност“ още през 2020 г. Тя е свързана с предупреждаване на криминално-проявени лица за готвени срещу тях акции. Имало данни, че това се вършело от полицейски шефове. Запрян Стоянов е бил един от обектите на проверката. Какво е излязло от СРС-та знаят малцина, но е факт, че малко след това е образувано досъдебно производство в специализираната прокуратурата.

Според запознати от Областната дирекция, това е станало причина и за скоротечното пенсиониране на Стоянов като началник на антимафиотите. Той бил посъветван да се пенсионира, като с това да бъде предотвратен евентуален скандал. Веднага след напускането си обаче се кандидатира за друга ръководна длъжност. 

Смята се, че смяната на ръководния състав на КПКОНПИ е активизиралата работата по проверките срещу Стоянов и допускът му е отнет броени дни, след като Сотир Цацаров напусна поста. 

Стоянов вероятно ще обжалва отнемането на допуска. До произнасянето на съда той може да продължи да ръководи структурата, но без да може да чете секретните документи.