Вратите на лятото в Европа бавно се отварят със скърцане и тези, които искат да преминат през тях и да отидат на почивка на фона на постоянните ограничения, дължащи се на COVID-19, може скоро да имат ключа в ръцете си. Въпреки че границите вероятно ще останат затворени през следващите седмици, Европейският съюз предлага въвеждането на цифров зелен сертификат или „паспорт за ваксина“, който да позволи на тези, които преболедували COVID-19 и имат антитела, да пътуват свободно. Отрицателните резултати от теста също се вземат под внимание.

Този ход се очаква с нетърпение от най-големите туристически дестинации в Европа, включително Португалия, Испания и Гърция, където големите бюджетни пропуски остават, поради липсата на посетители миналата година. Въпреки че проблемната туристическа индустрия е доволна от плана, който Европейският съюз трябва да гласува до края на март, има опасения, че неравномерното доставяне на ваксини в цяла Европа може да означава, че някои страни ще се радват на повече свобода от други.

Също така, тъй като някои демографски групи имат предимство при ваксинацията, някои може да бъдат принудени да останат вкъщи и да гледат с ревност как възрастните хора, получаващи двете дози ваксина преди края на пролетта, отиват на почивка в слънчеви дестинации.

А дали ще да необходими и документи за влизане в барове и ресторанти?

Докато Европейската комисия планира новия зелен сертификат да бъде само документ, който ще позволи на гражданите да преминават безпрепятствено през европейските граници, има опасения, че сертификатите ще са необходими за влизане в ресторанти, барове и други места или събития. Въпреки че Великобритания няма да бъде част от програмата след Брекзит, успехът на ваксинацията може да доведе до специални споразумения с някои страни от ЕС, които да позволят на британците да заобикалят сертификатите. Гражданите на ЕС, които все още не са ваксинирани или не могат да бъдат ваксинирани, могат да бъдат изтласкани настрана, след като се върнат към нормалното, освен ако не се подлагат на редовно тестване, съобщава CNN.

Някои круизни компании вече рекламират летни ваканции, които ще бъдат достъпни само за пътници, които могат да докажат, че са напълно ваксинирани. Недоволството е неизбежно, казват някои коментатори.

"До лятото само хората на възраст над 50 години ще бъдат ваксинирани, така че по-младите хора ще протестират. Това засилва чувството за несправедливост между поколенията, създадена от спестявания, цени на жилища и студентски заеми. Не бих осъдил поколение Z заради недоволството", казва Кей Макинтош, бивш редактор на списание Health Which? iWI Живот.

 
Норберт Хайди, 24-годишен студент от Будапеща, е от онези, които вероятно няма да пътуват никъде: "Честно казано, не е честно. Повечето от нас ще бъдат ваксинирани до лятото, така че няма да можем да пътуваме или да ходим по барове или ресторанти. По-старото поколение е първото, което се ваксинира, тъй като е изложено на по-голям риск, но това не означава, че трябва да има повече права." - казва той. 

Брайън Йънг, главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство туристическа компания G Adventures, която предлага разнообразие от възможности и пътувания с продължителност от 18 до 30 дни, е уверен, че ваксинационните паспорти ще помогнат за съживяване на глобалния туризъм, въпреки че някои ще пропуснат тази година.

"Като се има предвид, че международните пътувания бяха почти напълно спрени за една година, е необходимо националните правителства да работят заедно по единно решение за отваряне на границите. Обявяването на ваксинации доведе до увеличаване на доверието сред хората на възраст над 50 години. Въпреки че предложенията за паспорти за ваксини са добро решение по отношение на доказателства за употребата на ваксини, много не-туристи ще бъдат оставени извън програмата", каза Йънг пред CNN Travel.
 
За някои това е чудесна новина, за други не
 
Йънг казва, че решението на ЕС да предостави на неваксинирани здравен паспорт, ако имат отрицателен тест за антиген, ще помогне много, но за някои би било и бариера за пътуване.

"Въвеждането на по-евтини опции за тестване също е необходимо, ако разходите се поемат от потребителя. Настоящата цена на PCR тестовете ще възпира някои пътници, особено ако трябва да бъдат тествани няколко пъти по време на всяко едно пътуване", обяснява Йънг.
 
 
Ако бъде одобрен, цифровият зелен сертификат на ЕС ще бъде валиден във всички страни членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. QR код с цифров подпис ще се използва за защита срещу фалшифициране. Той ще се издава от болници, центрове за тестове или здравни органи, но данните трябва да бъдат цифрово проверими в целия ЕС. Ще бъдат издадени сертификати за одобрени ваксини. Ваксинирани лица, преди въвеждането на сертификата или извън ЕС, също влизат в програмата. Сертификатите се очаква да бъдат приети и извън Европейския съюз.

Сертификатът изглежда като златен билет, но в действителност много европейски страни все още са далеч от широкото използване. Степента на заразяване сочи към трета вълна в целия континент, причинявайки нови блокажи в страни като Франция и Италия. Продължаващите спорове за доставките на ваксини и съмненията относно безопасността на ваксините AstraZeneca, които според регулаторите са неоснователни, забавиха процента на ваксинация, който със сигурност вече е под нивото на напреднали страни като Обединеното кралство и Израел.

В Унгария процентът на ваксинация е над средния за ЕС и властите там смятат, че Европейската комисия трябва да обърне повече внимание на доставките на ваксини за целия Съюз.

Планът е сертификатът да бъде представен до юни
 
Планът за сертифициране се нуждае от подкрепата на всички 27 държави-членки на ЕС следващата седмица, за да може да бъде приложен през месец юни. Загрижени за опасенията на Белгия и Германия, че сертификатите могат да доведат до дискриминация, лидерите на Европейския съюз се стремят да повишат доверието.

"Предлагаме общ подход, който да ни отведе по пътя към целта ни, да отворим отново ЕС по безопасен, устойчив и предсказуем начин. Ситуацията с вирусите в Европа остава много предизвикателна и доверието в решенията е от ключово значение. Само с общ подход, основан на прозрачни мерки и пълен с взаимно доверие, можем безопасно да се върнем към свободното движение в ЕС", каза Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.
 
 
Световната здравна организация, която също изрази сериозна загриженост за риска паспортите с ваксини да създадат двустепенно общество, тази седмица предложи свой "интелигентен цифров сертификат", за който твърди, че не е разрешително за пътуване.

"Това е нещо различно от паспорта. На този етап ние не подкрепяме ваксинацията, за да бъде решаващо дали някой може да пътува в чужбина или не. Това не трябва да бъде изискване", каза Ханс Клуге, директор на Световната здравна организация за Европа, добавяйки, че за това има етични, практически и научни причини: "Съществува глобален недостиг на ваксини. Така че това би увеличило неравенството и ако сме научили нещо от пандемията на COVID-19, то уязвимите хора са непропорционално засегнати."

Клуге каза още, че не е ясно колко дълго продължава имунитетът, което означава, че сертификатът не е гаранция, че лицето може да пътува и не е сигурно дали ваксинираното лице може да предаде вируса. Тези проблеми не са попречили на някои държави да предприемат първите стъпки към собствените си сертификати и здравни паспорти.
 
Объркващ лабиринт от дигитални документи
 
Израел, който има един от най-високите нива на ваксинация в света, вече използва „зелената карта“ за отваряне на ресторанти, барове, кръчми и събития. Дания наскоро предложи нещо подобно, като заяви, че е необходимо да се осигури „лято на радостта“. В същото време някои авиокомпании приемат сертификата, за да гарантират, че пътниците не носят вируса. Австралийският превозвач Qantas стартира пробно използване на системата CommonPass, която ще е необходима за пътувания в чужбина, когато границите на Австралия се отворят отново.
 

В разгара на този объркващ лабиринт от цифрови документи е възможно Европейският съюз да наложи еднаквост и яснота относно начина, по който глобалните граници могат да бъдат отворени в близко бъдеще. Но, както добавя бившият редактор Макинтощ, вероятно ще има победители и губещи и няма да има гаранции, особено в дългосрочен план.

"Правото да не бъдете изложени на смъртоносна болест надхвърля правата на неваксинираните хора. Това може да се промени, ако ваксинацията в крайна сметка превърне COVID-19 в нещо толкова често срещано като сезонния грип, въпреки че все още убива стотици хиляди хора всяка година. Но няма ваксина, която да е 100% ефективна. Ваксинираните хора също носят известен риск", каза Макинтош пред CNN.