Четирима ученици от Пловдивско са дали положителна проба по време на тестването преди присъствено обучение днес. Те са на 8, 9, 14 и 18 години, сочат данни на РЗИ-Пловдив. Вчера пък 12 са били положителните за COVID проби, констатирани при деца на възраст между 7 и 13 години. Припомняме, че от днес всички пловдивски гимназии вече са отворили вратите си за обучаеми. 

Нямаме информация за това някъде да е имало проблем до този момент. Наличните тестове са достатъчно и утре предстои да получим още бройки. От тази гледна точка сме спокойни“, заяви пред TrafficNews директорът на РУО Антоанета Кръстанова.

Припомняме, че, за да се върнат децата в клас, родителите на големите ученици също трябва да подпишат декларация за съгласие. Тук отново важи изискването за минимум 50 на 100 съгласни родители.  Ако този брой не се достигне – децата остават на обучение в ОРЕС. Организацията при по-големите ученици позволява те да се тестват сами, като това се случва при надзора на един учител с стаята за тестване.

Гимназисти от Пловдив и областта се връщат обратно в класНяколко общини в региона са на присъствено обучение без тестване

За някои обаче организацията е поднесла изненади, научи TrafficNews.

Снощи късно вечерта родител на ученик от 9 клас от Националната търговска гимназия е отказал тестване. Неговата декларация се е оказала обаче решаваща и така в 20:00 часа родителите са били уведомени, че децата им се налага да остават в рамките на онлайн обучение.

Медията ни научи още, че във Френската гимназия, учениците ще се обучават с различно разписание, като занятията ще бъдат с продължителност от 35 минути. В клас ще влязат голям брой от паралелките. Най-висок брой на нежелаещи да се тестват се отчита при паралелки между 10 и 12 клас. Там броят на присъствено обучаващите се ученици е равен с тези, които остават в ОРЕС.

Наблюдаваме от вчера как върви заболеваемостта в Сопот и Стамболийски, които са трайно под 500 на 100 000. Днес би следвало да е започвано пробовземането в някои училища в тези две общини. Утре вече всички ученици там влизат в клас“, заяви още Кръстанова.

В Куклен ще се създаде организация за тестване на учениците, тъй като от вчера заболеваемостта е преминала 300 на 100 000, допълни директорът на РУО-Пловдив. Лъки и Брезово остават единствените общини, в които всички обучаеми са изцяло на онлайн обучение.