Готов е мащабният графит в Пловдив на символа на българската природозащита - брадатия лешояд. Мястото на графита е фасадата на сграда на EVN Топлофикация, разположена на бул. „Васил Левски“ 236, който е главният вход към града от магистрала „Тракия“. Изображението се реализира по проект "НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС.

Брадатият лешояд е величествена птица, достигайки близо 3 метра размах на крилата и с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид.

EVN България подпомага усилията на „Зелени Балкани“ за завръщането на вида в страната, като изпълнява проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа.

Графитът е дело на художници от студио „140 идеи“ - едни от известните графити-артисти в България. Той е с размери 15 / 7 метра, което е площ над 100 кв. м. За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, специално предназначена за външни условия. Боята е устойчива на взаимодействията на околната страна. Техниката използвана в реализация на стенописа е традиционна за монументалната живопис. Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето - естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта отне 7 календарни дни.

По същите дейности до момента EVN съдейства  на художниците от студио „140 идеи”  за изобразяването и на графит на белошипа ветрушка на фасадата на училище в Свиленград.

Съвместните дейности на EVN и „Зелени Балкани“ следват дългогодишното сътрудничество между двете организации в дейности за защита на околната среда.