От три години жители и гости на родопското село Бойково имат една кауза – да съберат средства, за да закупят голям трибагреник, който да посреща всички в селото. Патриотичната идея хрумнала на местен жител, който има магазин в центъра на селото – Христо Топалов. Той решава да продава тениски, като цялата печалба от тях се заделя за закупуването на българското знаме.

Тениските са надпис „Аз обичам Бойково“, а към днешна дата са продадени стотици от тях. В деня на Съединението на България целта е постигната – закупеният флаг с размери три на пет метра вече гордо се развява в Бойково.

Христо разказва, че идеята му хрумнала съвсем случайно. 

„Обичам Бойково и, понеже нищо не се случваше за подобряването му, реших да предприема инициатива, с която да покажа на хората, че ние сами можем да направим нещо хубаво, без да чакаме кмет, община, правителство. В същият момент трябваше да е нещо, което да обединява хората и да им вдъхне повече гордост. Така се сетих за знамето“, разказва той.

В началото се притеснил, тъй като пресметнал, че му трябват 2000 лева. Не бил сигурен, че ще успее да продаде толкова много тениски. „В името на добрата кауза, реших да рискувам. Измислих дизайна на логото, намерих фирма, която да отпечата тениските. Започнахме да ги продаваме в магазина, като беше обявено предварително, че имат кауза, за която ще се заделят по 2 лв. от всяка закупена тениска. Хората бяха много впечатлени и ентусиазирани. Не само бойковци, но и много гости на селото и туристи си закупуваха. В това число - и доста чужденци, след като им обяснявахме на английски какво пише на тениските и каква е каузата. Доста хора си закупуваха втори и трети път. Има хора и с по пет. Много пъти са купувани тениски за подарък. В резултат, в момента има тениски „Аз обичам Бойково“ по цял свят – Канада, САЩ, Германия, Англия, Франция, Дания, Русия, Украйна, Белгия.

Някои пък не искаха да купуват тениски, но им хареса каузата. Затова просто пускаха по 2 лв. в кутията с парите. Други оставяха колкото им е на сърце“, споделя още той. Сред най-ентусиазираните бил Калоян Георгиев от Бургас. Младежът посетил селото само веднъж, за около 2 часа. Когато разбрал за инициативата обаче, бил толкова впечатлен от нея, че изплатил 70 лв. по банкова сметка, без дори да получи тениска. Няколко частни фирми също помогнали каузата да се реализира.

Целта е постигната, но кампанията не спира. 

„Ще продължим да продаваме тениските и да заделяме по 2 лв. от всяка, защото знамето трябва да се подновява на всеки около 6 месеца, поради изхабяването от климатичните условия. Също така, искаме да поставим хубава табела, на която да пише, че заслуга за това знаме имат всички бойковци и е подарък за поколенията. Плануваме и други също толкова интересни инициативи, с които да допринесем за общото благо“, каза гордо Христо.