576 възрастни пловдивчани получили медицинска помощ по проекта за патронажна грижа, а повече от 1200 нуждаещи-подкрепа от социални асистенти.

576 възрастни пловдивчани с различни увреждания получили интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда под формата на медицинска рехабилитация и медицинска подкрепа. Това стана ясно по време на заключителна пресконференция, предадено от ръководителя на проект „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Пловдив“ Лилия Кичукова.

Предоставянето на услугата „патронажна грижа“ започнала в началото на 2020 година и е възложена на дома за стари хора „Свети Василий Велики“. В нея активно се включили лекари, медицински сестри, рехабилитатори, психолози и други.

Със своята дейност в рамките на 12 месеца те подпомогнали възрастни хора с различни увреждания. Проектът се реализира по процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ - обща стойност 1 251 834.56 лв. със срок на изпълнение: 01.07.2019 – 01.02.2021г.

 „Това е изключително важен проект за Община Пловдив и за гражданите, които са в нужда – възрастни с увреждания и самотноживеещи“, заяви заместник-кметът Георги Титюков. Той изказа специални благодарности към всички 60 специалисти, които са взели участие в реализирането на грижата.

Заместник-кметът Георги Титюков обяви, че Община Пловдив е кандидатствала и по новата схема, отворена от управляващия орган и дейностите по проекта ще продължат и на следващ етап.

От началото на месец февруари ще стартира „Патронажна грижа +“, която е в две направления  - продължение на патронажна грижа и подпомагане на социалните услуги държавно делегирани дейности в Община Пловдив.

 

Освен това 150 социални асистента оказват помощ на 1237 възрастни от най-уязвимите групи в обществото. Това отчете екипът по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”.

Броят на потребителите надхвърлил планираните 1013, което е доказателство за засилена потребност от реализирането на този вид услуга.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Общата стойност на процедурата е 1 610 670.00 лв.

Той предвижда доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора),  заплащане на битовите сметки (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора). При необходимост се предоставят и неотложни административни услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по договора);

 „Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” удължи продължителността на дейностите по процедура “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3”, като в случай на неусвоен финансов ресурс в рамките на съществуващия бюджет може да продължи да се предоставят услугите за уязвими групи в условията на пандемичната обстановка и след 31.12.2020г.“, обясниха от екипа на проекта.

Срокът на програмата се удължава с още 2 месеца, поради което Община Пловдив подписа допълнително споразумение с Управляващия орган за удължаване продължителността на дейностите по процедурата до 28.02.2021 г.