Започва вторият държавен зрелостен изпит по избран от дванадесетокласниците предмет. Тази година заявилите желание за участие в матурата на 21 май са общо 3553, което ги прави с 964 души по-малко от явилите се на тази по БЕЛ преди два дни.

Зрелостниците имаха възможност да изберат предмет на изпита измежду дисциплините – математика, чужд език, история, биология, философски цикъл, география, физика и химия. Най-предпочитан се оказа обаче английският език.

Днес изпитът ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. Официалният час на старт на изпита е 8:00, но зрелостниците се явиха пред училищата, в които са разпределени, известно време преди това, за да преминат през инструктажа и да предадат необходимите документи. 

Тази година, както и миналата, младежите трябва да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние. Контактните карантинирани зрелостници ще полагат матури в отделни кабинети. При грипоподобна симптоматика учениците няма да бъдат връщани, те обаче също ще бъдат отделяни с самостоятелни зали.

А в страната днес изпит ще положат  36 048. От тях традиционно най-много ученици са избрали да се явят на матура по английски език - 12 497, следват биология и здравно образование – 8 529, както и предметите от философския цикъл – 4 782.  2 503 са учениците, пожелали да се явят на математика, а 1086 - на история и цивилизации. Най-малко са заявленията за италиански език - 65.