Броят на пловдивчаните, решили да се ваксинират срещу Covid-19, бележи скромен ръст. Това сочат резултатите от две анкети, проведени от TrafficNews в рамките на два месеца, с цел проследяване развитието на гражданските нагласи по темата. 

В първата, активна от 30 ноември миналата година, са гласували 6720 души. Повече от половината анкетирани споделят негативна оценка спрямо ваксинацията (57,02%). 27,84% от гласувалите отбелязват, че ще се ваксинират, а оставащите 15,13% споделят, че не са решили дали ще се ваксинират.

Във втората анкета, активна от 29 януари и до днес, до този момент участие са взели общо 1833 души. От тях 57,30% са гласували с отрицание. 30,62% от анкетираните споделят, че биха си направили ваксина срещу вируса, а 12,08% все още нямат мнение по въпроса.

Забелязва се, че процентите на гласувалите за и против ваксинацията не се разминават особено в двете анкети.

Броят на негативно настроените към ваксинацията остава 57% от анкетираните, или иначе казано – повече от половината анкетирани не желаят да се имунизират без значение с коя от възможните до момента ваксини.

Бележи се положителна тенденция в броя на хората, които ще преминат през ваксинация. Тя обаче е в рамките на приблизително 3%. От отговорите на двете анкети можем да заключим, че процентите на тези, които в първата не са били решени дали ще се имунизират, са преминали в положителната графа – от близо 15% са станали 12%.