Предстоящата вълна на COVID не е в състояние да накара пловдивчани да се ваксинират. През изминалите седмици здравните власти и медицински специалисти алармираха, че през септември отново ще настъпи пик на заболеваемостта, доминирана от индийския вариант, и най-сигурната възможност да предпазим здравето си е ваксинация. Експерти посъветваха, че този период от лятото е най-удачен за това, тъй като тялото ни ще има време да изгради нужните антитела, докато удари вълната на „Делта“.

Едва 10% от пловдивчани обаче са склонни да се ваксинират, за да се предпазят. Това сочат данни на анкета на TrafficNews, в която участие са взели 2312 души.

43% от запитаните са категорични, че заплахата от нова вълна на COVID категорично няма да ги накара да се имунизират, с която и да е от наличните ваксини.

Положително в статистиката е обаче фактът, че голяма част от анкетираните отбелязват, че вече са минали през ваксинация. Това представлява близо 32% от запираните. Въпреки това цифрата е наполовина от целта, която България и Европейски съюз си поставяха, за да се постигне необходимия колективен имунитет.

Впечатление прави, че значително голям е броят на хората, които изпитват колебание. Близо 14% от анкетираните все още не са взели решение, което може да се дължи на разнопосочната информация, което се разпространява в социалните пространства по отношение безопасността и ефективността на ваксините.

Любопитно е още, че има пловдивчани, които са отбелязали, че не предстоящата вълна от COVID-19 и заплахата за здравната сигурност на хората, а по-скоро рестрикциите, които предвижда плана на Министерството на здравеопазването, са склонни да ги накарат  да се ваксинират. Тази позиция споделят 2,30% от анкетираните.

В крайна сметка тези, които обмислят да се подложат на имунизация, са грубо казано 230 души от 2312. Този брой е крайно незначителен, за да се  вдигане процента на ваксинирани. В хипотетична ситуация, в която всички, които все още се колебаят, вземат решение да се ваксинират, процентът ще скочи до 24%. Тази цифра обаче е почти наполовина по-ниска от тази на хората, които са категорични, че не биха го направили.