Заболеваемостта в Пловдив и областта вече е 586.1 на 100 хиляди души. Това стана ясно по време на проведения Медицински щаб при областния управител Дани Каназирева, на който присъства и заместник-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов. От РЗИ съобщават, че над 30 хиляди жители на областта вече са имунизирани.

За изминалото денонощието 334 са новоинфектираните, а оздравелите-  87. Към днешна дата 5502 жители на областта са под карантина, на домашно лечение са 5922.  За последните  24 часа са починали 10 души на възраст от 42 до 84 години, като всичките са имали придружаващи заболявания.

През изминалото денонощие екипите на Спешна помощ са отговорили на 248 случая, от тях 69 свързани с коронавируса. Хоспитализирани са трима болни в областта и 32-ма в Пловдив, оставени на домашно лечение са 34 души.

Лечебните заведения към момента се справят с повишения натиск, който се отчита през последните седмици. Осигуряват се  апаратура, кислород и предпазни средства в ковид-отделенията. Зам.-министър Пачалов съобщи, че в здравното министерство стриктно се следи ситуацията с необходимостта от медицински кислород в болниците и се реагира незабавно, за да се задоволи нуждата във всяка едно лечебно заведение в страната.

Според лекарите и директорите на най-големите болници в областта, в момента се намираме в платото на третата вълна от заболеваемост, но се увеличава броят на хоспитализираните и на по тежките случаи на кислородна терапия. 

„Към днешна дата хоспитализираните с Ковид-19 вече са 1050, което е повече от лекуваните през ноември, когато имахме рязък скок на заболеваемостта. 289 са свободни легла, от които 18 интензивни!, съобщи Каназирева. По думите ѝ се увеличават и повикванията към Спешна помощ, както и приетите в болници.

Според лекарите се наблюдава тенденция към падане на възрастовата граница на заразените, както и на приетите с усложнения в болниците.

Областният управител коментира, че организацията на областно ниво работи добре повече от година и са ангажирани 20 болници, половината от които - частни. Прави се всичко възможно всеки един болен да получи лечение.

От своя страна зам.-министър Пачалов съобщи, че  до дни болниците в страната ще получат допълнително защитни облекла –гащеризони, маски висок клас и други лични предпазни средства. За всички работещи в Спешна помощ  ще бъдат доставени пулсоксиметри. От уредите ще получат също така ваксинационните  центрове и болниците.