Днес се дава старт на офанзивата по реализиране на грандиозния проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по "Региони в растеж", възлизащ на стойност над 22 млн. лева. 

С три първи копки в рамките само на 1 час ще бъде открита ремонтната дейност в основни локации, част от т.н. „Социална зона”, в чиито обхват попада цялото  пространството заключено между „ Марица – Юг”, „Източен”, „ Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”. 

Очаква се в следващите месеци участъкът между Водна палата и булевард „Източен” да бъде преобразен. Освен нова асфалтова настилка, ще бъде сменена ВиК мрежата, както и тротоарите и прилежащите зелени площи край реката. В ремонта е предвидено и укрепването на стената на реката в участъка. Предвижда се в зелените площи, между велоалеята и река Марица, да бъдат направени детски, спортни и кучешки площадки, както и зони за отдих.

План-програмата, по която ще стартират строително-ремонтните дейности, е следната: 

10:30 ч. - Първа копка на площад „Александър Малинов” - до Източната порта - Рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. „6-ти септември” в участъка от бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен”, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и благоустрояване на прилежащите му зелени площи; •

11:00 ч. - Първа копка на бул. „6-ти септември”, до градинката на площад „Житен пазар” /бивш пл. "Шахбазян"/ - Реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на следните улици находящи се в гр.Пловдив, Първа градска част - юг: ул. „Стойчо Мушанов”, ул. „Макгахан” (в участъка от ул. „Митрополит Панарет” до ул. „Ген. Скобелев”), ул. „Ген. Скобелев”, ул. „Пулпудева”, ул. „Козлодуй”, ул. „Брестовица”, ул. „Цар Иван Страцимир”; 

11:30 ч. - Първа копка на бул. „Марица” - благоустрояване, озеленяване, паркоустройство, изграждане на детски площадки по южния бряг на р. Марица в УПИ I, II, III, IV, V, VI, всички за озеленяване, кв. 417 по плана на Първа градска част – север, гр. Пловдив. Рехабилитация и реконструкция с въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на бул. „Марица –юг” в зоната от транспортен възел на бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен”, в Първа градска част – север, гр. Пловдив;

Припомняме, че пространството в центъра, което ще бъде облагородено, е разделено в три огромни обществени поръки, а в началото на месеца местната компания „Драгиев и Ко” захвана първия лот от на стойност 5,6 млн. лева, в който е включена рехабилитацията на бул. „Марица – Юг”, пространството около Понеделник пазара и други по-малки обекти. Същевременно, те са изпълнители и по големия договор за тротоарите и пешеходните настилки в Пловдив за 4,1 млн. лева. 

Срокът не целия договор е 210 дни, но кметът Иван Тотев смята, че фирмата ще приключи много по-бързо дейностите по самия булевард. В дейностите влизат и преасфалтирането на част от междублоковите пространства, които да се ползват като паркинги. Кметът призова хората, живеещи в района, да правят срещи със строителните отговорници, за да правят частични организации на движението в района.