Ресторантьори и собственици на нощни клубове са съгласни с мерките, обсъдени днес в Областна управа, като някои от ограниченията са предложени от самите тях. 

"Всички заедно трябва се справим, за да съхраним здравето на обществото, а също така да икономиката на страната. Ще спазваме мерките и стандартите, които сами сме изготвили. Ще следим стриктно за тяхното спазване. Мисля, че само така ще съхраним и здравето на хората, и икономиката на града", заяви след срещата с Дани Каназирева паулин петков от Асоциацията на ресторантьорите. 

Той заяви, че след края на летния сезон, посещаемостта в заведенията се увеличава и затова е важно обсъдените мерки да се спазват от всички.  

"Само по този начин можем да запазим работните места. Програмите на социалното министерство също ще ни помогне да съхраним служителите. В противен случай десетки хора ще останат на улицата", заяви Петков. 

Нощните клубове ще работят с 50% от капацитета си.  В ресторантите дистанцията между масите трябва да бъде 1,5 метра, а  компаниите да не са повече от 6 души. 

"Мерките не са приятни, но трябва да ги спазваме, защото е по-добре да работим на половин капацитет, отколкото да затворим. Глобите са от 3 до 7 000 лева. Всеки нощен клуб има охрана и когато се струпат повече хора, вземаме мерки. Няма да имаме проблеми с прилагането на мерките" заяви Деян Найденов от комплекс 7 POINTS.

Мерките бяха предложени  от самия бранш, за което им благодаря, заяви областният управител. Каназирева  заяви, че  изобщо няма да говори за затваряне на обекти, тъй като не желае да се стига до там. "Надявам се набелязаните мерки да дадат резултат в рамките на десет дни и в комбинация с отговорното носене на предпазни средства, броят на заразените може да падне до 30 %" коментира тя. 

Пловдив е на второ място в страната по абсолютен брой на заразени  от вчера - 135, но процентно на база на броя на жителите на областта, които са 700 000 , ситуацията не е толкова тежка. 

най- сериозен е проблемът при медицинския персонал, където с положителни проби са 92 медици. "Затова ще настоянам за стриктно спазване на мерките във всички отделения, не само в КОВИД - отделенията" , предупреди каназирева. 

Дистанция на опашките, охраните ще се грижат за мерките. 

хората са предпазливи относно резервациите за празниците