Собственикът на „Гербера“ ООД, който в момента строи мегакомплекс в близост до индустриалната зона на Тракия, застана срещу твърденията за „институционален чадър“ и законови нарушения. Припомняме, че миналата седмица бизнесите в съседство обявиха на официална пресконференция, че дейността на инвеститора е в сериозни нарушения, „изпрани“ със съдействието на длъжностни лица от Община Пловдив и контролните органи. По думите им огромният жилищен комплекс, който в момента се строи до тях, унищожава цяла индустриална зона до бившия завод „Оптела“.

Инж. Иван Къндев, който води пресконференцията, изрази притесненията си, че неговата фирма за производство на електроника в зоната, която винаги е била индустриална, както и редица други предприятия са пред угрозата да бъдат затрити заради „Гербера“. По твърдения на Къндев строителният бизнесмен е получил съдействие от общински служители за промяна на действащите ПУП-ове, които първоначално са били в разрез с Общия устройствен план /ОУП/ на Пловдив, но след намесата им – цялата индустриална зона е с променен статут и вече се води – СМФП, или зона със смесено многофункционално предназначение. Това значи, че в карето могат да бъдат строени както предприятия за чисто производство, така и обществени и жилищни сгради.

Пловдивски бизнесмен: „Гербера” унищожава индустриална зона с незаконен мега комплексТова е пример за потресаваща корупция, ще сезираме главния прокурор, заяви Иван Къндев

Георги Чалъмов обаче категорично отрече да е получавал съдействието на общински служители или ЕСУТ /Експертен съвет по устройство на територията/ за промяната на Подробния устройствен план. Нещо повече – той твърди, че предназначението ѝ е било променено преди той да закупи парцела до бившия завод „Оптела“.

ЕСУТ не може да променя като си прецени, ако в Общия устройствен план не са предвидени подобни изменения. Такова преструктуриране се направи на много места в Пловдив. Изменението на ОУП в края на краищата е резултат от проучвания, а не защото някой иска това. Тук не говорим за единични имоти, а за устройствени територии“, заяви архитект Надка Георгиева, която работи по идейния проект на мегакомплекса.

Всички тези УПИ-та са променени при предходния собственик на имота и отдавна не са за чисти предприятия, а за сгради за обществено и делово обслужване. Във всеки случай, когато „Гербера“ започва да купува и започва да строи, статутът на земята вече е бил изменен. Не е направено специално за този имот, допълва после проектантът. По думите ѝ Пловдив се развива и расте, което е наложило промени в тенденцията за производствените дейности на територията му. „Ако отворим настоящия ОУП на Пловдив ще видим, че много от зоните вече са смесени многофункционални“, заявява тя.

Скоро след закупуване на единия парцел /ПИ 56784.540.1536/, където се извършва високоетажното строителство, „Гербера“ ООД придобил и съседния на него, разделен на малки поземлени имоти, където в момента се намират предприятията. Повечето от тях в момента му заплащат наем за базите, в които извършват дейност, но има и такива, като ижн. Къндев, които са собственици.


Двете съседни територии, които "Гербера" поиска да обедини

Чалъмов стартирал процедура по сливането на двете зони в един общ ПУП.

Идеята, с която бе закупен съседният голям имот, където се намират производствените сгради, и да обединим, не беше да запазим производствените сгради. Те ще работят още известно време. Идеята е да решим въпросът с паркирането, да остане процент озеленяване, да оформим фронт към булевардите с обекти за обществено обслужване. Ние не сме казали, че там ще построим само едни високи жилищни сгради“, заяви Чалъмов. Инвеститорът неколкократно каза, че все още не решил какво ще бъде останалото строителство в парцела, но и не отрече възможността там да има само жилищни сгради и търговска зона или сгради за обществено обслужване – иначе казано предприятията един ден да ги няма.

Именно това бе притеснението на собственици на бизнеси в района. Това обаче сякаш не притеснява „Гербера“.

Това е смесена многофункционална зона. Не се знае какво ще се строи след време – след 2 – 5 години, тук /бел.ав. където са ситуирани предприятията/ може да се построят обществени сгради. Това, че сме направили отреждане за жилищно и обществено застрояване, не значи в момента нищо конкретно. Така че те да не се грижат за останалите предприятия, те имат да мислят само за тяхната дейност“, допълни арх. Георгиева, визирайки фирма за производство на електроника на Иван Къндев и допълни, че останалите наематели „вече са наясно, че след някакво време трябва да отидат другаде“.

На въпрос какво се случва, ако след време институции констатират, че производствата, останали там, работят в нарушение на екологичните норми и законодателство, защото в близост вече има жилищни сгради, инвеститорът заяви:

Те за това време, могат да извършат замервания. Хайде да видим! Защото до момента не е имало изследване от нито една институция, която да каже, че тяхното производство ще пречи на жителите“. Той допълни, че изпитва големи съмнения, че бизнесите на фирмите в карето биха нарушавали екологично законодателство.

Чалъмов застана и срещу проучването на предприятията, което засяга начина на изпълнение на строителството. „Каквото имаме одобрено по документи – това се строи“, категоричен е той. И отрече твърдението на Къндев, че на обекта се вдигат повече етажи от позволеното по одобрените строителни книжа, както и че нещо в строителството на терен противоречи на ЗУТ и общинските наредби.

Ако е разрешено 11 етажа, ние правим терасовиден тавански етаж с отстъп три метра, който те наричат допълнителен 12-ти. Това е законно и е направено съобразно с това. Нищо в строителството не е в противоречието с общински наредби или ЗУТ, както те твърдят. Проектът е одобрен по този начин и тук не става въпрос за корупционна схема“, допълни Чалъмов.


Илюстрация, представена на пресконференцията, която дадоха предприятията 

Предложих им да ги изместя – не се съгласиха“

По думите на Чалъмов в началото диалогът между него и Иван Къндев бил нормален. Дори самият инвеститор предложил да ги измести в периферията на поземления имот, като освободи „сърцето“ на парцела за строителната си дейност.

Във връзка с това, че исках да обединя двата съседни имота, за да изградим нов ПУП, им предложих техните сгради да бъдат изтеглени на друго място, в границата на имота - точно до булеварда. Той първоначално се съгласи, а след това се отказа, защото имаше претенция, че е правил подобрения в сградата си. Не постигнахме съгласие, затова решихме да ги заобиколим“, заяви собственика на „Гербера“ ООД.

Впоследствие добрият тон помежду им се разпаднал и започнала атаката със сигнали, казва Чалъмов. Според него, докато траели процедурите по подмяна на статута на земята, никое от предприятията не се обявило против:

Нямало е по-обсъждан Общ устройствен план на града. Те са можели да реагират през това време – защо не са го направили тогава? След като получихме разрешение за допускане на изменението, внесохме проект с обемно решение за разглеждане в Експертен съвет. Реакция постъпи тогава – фирмата на Къндев възрази и посочи кратко, че те имат производство, което било шумно. Не сме забелязали да има шум“, заяви архитект Георгиева.

Консултирах се с адвоката ми, който бе категоричен, че щом строителното разрешение е издадено преди промяната на ПУП, те не могат да ме спрат, дори и да вкарат спора в съда. Въпреки това аз се отказах от идеята да обединя двата големи имота в един“, допълни Чалъмов.

Никой не вярва, че зад „Гербера“ не стоят хора“

Според инвеститора критиките към дейността му идват от едно място – фирмата на инж. Иван Къндев, който адресирал сигнали до институциите срещу „Гербера“ ООД с цел лична облага. Той не вижда основание в притеснението на бизнеса, че дружеството му се ползва с институционален чадър. В коментар на това изказване заяви следното:

Не знам, не си го обяснявам. Никой не ми вярва, че нямам зад мен хора. Не може един човек сам да успее – така си мислят те. Аз съм от 89-та година на пазара, досега лошо на никого не съм направил. Работя само с една фирма, за да нося отговорност за всичко, което съм направил. Но нося отговорност, хората ме уважават – идват и купуват. За въпросния комплекс в „Тракия“ са продадени повече от половината жилища. А сега, тези хора като четат, казват – незаконно ли е?! Не дай се Боже, нещо ако е сбъркано, ние не можем да се откажем оттам. Но няма как да има сбъркано“.

Според „Гербера“ ако хвърлените обвинения бяха свързани с действителността, то институциите щяха да отчетат нередност: „Защо прокуратурата му е отказала (бел.ав. на Къндев) да образува досъдебно производство? Да не би и на прокурора да съм дал пари? Той пусна и до София сигнал – дойдоха от ГД БОП и взеха документи. От Общината също се занимаваха с това, до РДНСК пише сигнали. Щом никой не открива нередност – какво заключение правим?“, пита Георги Чалъмов.