"Ще представя екип, ще влезем в Общината. След два-три дни трябва да събера хората, с които ще работим. След това ще приемем ясни правила, които да бъдат спазвани. И едно от първите неща, с които ще се заема е трафикът, който от ден на ден става все по-голям", така очерта първите три неща, които смята да направи новият кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров.

Преди минути Димитров даде първата си пресконференция след победата на балотажа в неделя, където надделя пред Славчо Атанасов с близо 20% преднина. Зико получи 57,32% от всички гласове, а Атанасов бе подкрепен от 38,1% от гласоподавателите. 

"За първи път имаме шест районни кметове. Битката не беше лека. Имахме много срещи с граждани на Пловдив, в които наистина се разкриха проблеми, които трябва да решаваме. Всичко, което е добро, ще бъде надградено", посочи новият кмет.

Много големи промени в общинската администрация няма да има, обеща Здравко Димитров. Екипът си Зико ще обяви другия понеделник, когато официално ще встъпи на поста кмет на Пловдив на тържествена сесия на Общински съвет Пловдив.

Вторият най-коментиран въпрос на брифинга бе за евентуална коалиция за мнозинство в Общинския съвет. 

Димитров подчерта, че по време на предизборната компания е обещал, че ще работи с всички без оглед от коя политическа партия са за благото на Пловдив. Той повтори, че такава ще бъде политиката, която ще следва и все още не е водил преговори с никоя от коалициите и партиите, които влизат в новия Общински съвет.

"Добре дошли са всички, които споделят нашата програма. С никой нямаме договорки. Който споделя нашата програма, е добре дошъл. Ще работим с всички в Общинския съвет за доброто на Пловдив", посочи Димитров.  Той заяви, че на този етап не е ясно дали ще има зам.-кмет от друга политическа сила, на чиято подкрепа пък ще се разчита в Общинския съвет. "Аз в уговорени мачове не участвам!", предупреди новият градоначалник. 

Темата са данъците също бе застъпена по време на кратката дискусия с медиите. Здравко Димитров посочи, че ако зависи от него ще работи за намаляване на ставките, ала поясни, че трябва да се направи анализ на ситуацията.

"Аз съм за намаляването на данъците, недопустимо е хората да си плащат данъците в други общини и да ползват нашите пътища", посочи Димитров.

Ревизия на предходното управление ще има, въпреки че то бе в ръцете на ГЕРБ и под ръководството на Иван Тотев през последните 8 години. 

"Не мисля, че някой го е страх от ревизия. Предстои приемането на бюджета, така че това са нормални неща", допълни Димитров. 

Ниската избирателна активност Зико обясни с това, че на втори тур винаги гласуват по-малко хора, а и с почивните дни.

"Благодаря на всички пловдивчани, които ни подкрепихме. Резултатът, който получихме в Пловдив е невероятен, което е оценка за управлението през последните 8 години. Ние се отличавахме с приемственост и надграждане. Гарантираме пълна приемственост на проектите и политиките в Община Пловдив", приветства резултатът и Иван Тотев. 

Народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова поздрави победителите в Пловдив в качеството си на член на изпълнителна комисия на партията.

„Кампанията беше категорична от шест района имаме шест района на ГЕРБ и най-голяма група в общинския съвет. И разбира се кмет на Пловдив със сериозна категорична разлика от вечния претендент на Пловдив Славчо Атанасов", откри пресконференцията Менда Стоянова. 

Тук не чухме нападки и лични обиди, нямаше оплаквания. Всички участници бяха на ниво. Изборите преминаха спокойно без сериозни оплаквания и сериозни нарушения. Надявам се да има толерантност и добрите решения за Пловдив да бъдат подкрепяни с широка подкрепа в Общинския съвет, завърши Стоянова.