Граждани на столицата, които живеят в близост до булевард „Ломско шосе”, излизат на протест в неделя. От 11.00 часа на кръстовището между бул. "Ломско шосе" и ул. "Обелски път" над 100 души ще демонстрират недоволството си от процедурата по отчуждаване на техни имоти. Тя се налага заради разширяване на бул. "Ломско шосе".

"Общината и държавата се подиграват с нас, като ни определят цени за обезщетение, които са няколкократно по-ниски от средните пазарни за района. Например, за триетажна къща с двор от 550 кв. м. на първа линия на булеварда се предлага обезщетение от 99 000 лв., при средна пазарна цена за подобен имот в района от 320 000 лв. За парцел на първа линия от 700 кв. м. се предлага цена от 16 000 лв. при средна пазарна цена за такъв имот от 100 000 лв.”, заявиха организаторите.

Те са категорични, че не са против разширяването на булеварда и облагородяването на района, а искат само да се спазва Конституцията и да има справедливост.

"В чл. 17 ал. 5 от Основния закон е записано, че отчуждаване на неприкосновена частна собственост за държавни или общински нужди е допустимо, но само срещу предварително и равностойно обезщетение”, уточняват представители на протестиращите.