Вчера и днес ценителите на хубавото виното и вкусната храна ликуват! Водещи винопроизводители от Пловдивския регион представят своите уникални вина, а ресторантьори ни глезят, като подбират най-подходящите ястия за тях. Уикендът за пловдивчани и гостите на града се превърна във вълнуващо пътешествие из къщите на Стария град с чаша вино в ръка.

Шестото издание на дефилето „Вино и гурме” в Пловдив  бе изключително успешно за  първото представяне на новия бранд вино на Аржил от Тракийската низина – Басариди. Ценители от цялата страна се насладиха на специална селекция от дионисиевата напитка - три купажни и едно сортово бяло вино - Совиньон Блан & Вионие, Шардоне & Мускат, Шардоне & Пино Гри и Траминер. Посетителите на щанда на Аржил бяха впечатлени от стилното, леко и свежо, запомнящо се вино.

Кръстено на митичните последователки на Дионис, то има същата мисия като Бога на виното и веселието - да освободи хората от техните тревоги, да ги накара да забравят егоизма си и да възвиси душите им. Вероятно точно заради това желаещите да дегустират Басариди не секваха през целия първи ден на фестивала!

Несъменно боговдъхновените спътнички на Бог Дионис накараха ценителите на хубавото вино да се насладят на божествената напитка, наречена на тяхно име. Всички, които опитаха Басариди, признаха, че посещението на щанда на Аржил се е превърнало в своеобразен празник на сетивата и насладата.

И днес празникът продължава!

Вино Басариди е представено в Етнографския музей, където от 13:00 до 19:00 часа можете да опитате и да си закупите:

Шардоне и Мускат

Виното се отличава с характерен жълто-зелен цвят с идеална прозрачност. Аромат на лек цитрус и нотки на тропически плодове и пъпеш, великолепно допълнени с леки цветисти нюанси на роза. Леко, ефирно тяло със загладен и балансиран вкус, с плодово-цветист характер, комплексен и траен.

Шардоне и Пино Гри

Виното е с красив и свеж жълт цвят. Ароматът е плодов, благоуханен и хармоничен. Вкусът е свеж, плодов и подходящо тръпчив, с дължина, пълнота и приятен финал. Виното подхожда на рибни ястия, пресни пролетни салати и леки предястия. 

Совиньон Блан и Вионие

Бистър, искрящ, бледолимонен цвят с леки зелени оттенъци. Дискретен аромат на цитрус, с акценти на кора на грейпфрут и праскова. Свеж, добре балансиран вкус с плодов финал. 

Траминер 

Ароматната палитра на Траминера ще ви разходи през нюанси на листенца от рози, личи захаросана кора от грейпфрут до нежно загатната дюля. Бистър, красив, светлосламест цвят с хармоничен вкус и подчертана мекота и свежест. 

Хубавите вина се правят от най-доброто грозде, ето защо агрономите на Аржил отглеждат и обработват лозовите масиви с голяма прецизност и любов, наблюдават и контролират всички процеси на производство, подбират идеалния момент за беритба, в зависимост от сорта, за да ви гарантират високо качество на ексцентрично ниски цени.

АРЖИЛ притежава и обработва 1000 дка собствени лозови масиви в района на Старо Железаре, Хисаря. В тях се отглеждат както добре познатите сортове Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Мускат, Сира, Мерло и Каберне Совиньон, Каберне Фран, така и по-ексцентричните Карменер, Мурведър, Малбек, Пино Гри, Вионие. 

Новият бранд на Аржил, вдъхновен от Басаридите на Бог Дионис, ще ви достави наслада и ще ви освободи от тревогите. В това се увериха всички, които го опитаха!