Затварят Народното събрание за времето на извънредното положение. Предложението парламентът да спре работа е било внесено тази сутрин.

Според председателя Цвета Караянчева е събрало подкрепа от всички, освен БСП. Ще се заседава само за актове, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще е писмен.

„Днес заразените са 200, утре – 1000. Не може всички в карантина, а ние да нарушаваме закона. Вирусът няма да пита: „Депутат ли сте? А, добре, извинете, ще ви подмина“. А ако има контактен? Ще блокираме Народното събрание. С работата можем да наваксаме, човешкия живот не“, заяви Караянчева пред БТВ.

Опозицията остро се противопостави и обяви, че се руши авторитетът на институцията и тя отдавна е станала гумен печат за решенията на кабинета.

„Целеше се спиране на НС за неопределен срок. Извънредното няма да свърши на 13 април.

Да заключим Народното събрание отвън и да се събираме по искане на вашия председател. Народното събрание трябва да се свика само още веднъж – за оставка на Министерския съвет и нови избори“, контрира Кристиан Вигенин от „БСП за България“.

Според Валери Жаблянов пък взетото решение нарушава Конституцията и демократичния ред: „Да се отървете от Народното събрание и да управлявате с укази и пресконференции. Това е“.