„Много искам да се върнем по-бързо към нормалното придвижване. Подготвя се нова заповед на министъра на здравеопазването, съгласувана е с компетентните министри, за ниско рисковите държави от ЕС и Шенгенското споразумение, да отпадне карантината. Очаквам до 15 юни поне в Европа да възстановим изцяло свободното придвижване”, обяви по Нова ТВ външният министър Екатерина Захариева.

По думите й по за държавите извън ЕС ще се прави анализ.

Външният министър отговори и на обвиненията на президента, че страната ни е влязла „с хаос” в извънредното положение и излиза „с още по-голям хаос”.

„Не разбирам този подход на президента. България се справи много добре в тази криза. Цифрите говорят сами за себе си. Какъв хаос? Ние бяхме едни от първите, които взеха мерки – първо ограничителните, после икономическите, социалните. Всяка седмица се прави анализ от всички, отваря се сектор по сектор. Не мога да разбера за какъв хаос говори. Това са политически действия на президента срещу правителството. Държи се като опозиция”, заяви Захариева.

Тя коментира и плановете на ЕС за фонд със 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката след пандемията от COVID-19.

„Въпреки многото спекулации, че Европа е разединена, че не се справя, това е амбициозно предложение и само заедно може да излезем от кризата”, каза външният ни министър. Според нея този инструмент трябва да започне да работи възможно най-бързо, защото страните от ЕС имат нужда от тези средства сега.

Захариева отхвърли обвиненията, че страната ни ще стане донор, а не бенефициент.

„Оптимист съм, вярвам, че ЕС ще излезе по-силен от тази криза”. Предложението е добро, амбициозно. Много е важно да си направим изводите от тази криза”, коментира още Захариева.