Преди дни стана ясно, че домът на поета Пейо Яворов в София ще бъде обявен на търг за четвърти път. Емблематиччната къща е паметник на културата, но е и частна собственост.

Към момента Столична община все още не е сигурна дали ще участва в новия търг, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Нейният заместник с ресор култура Тодор Чобанов обаче заяви, че този път градската управа ще участва в наддаването за къщата.

Фандъкова потвърди намерението на местната власт да превърне имота от частна в публична собственост, но не е сигурно, дали това ще се случи по време на този търг, информира Дарик.

Тя обясни, че Чобанов има задачата да следи внимателно какво се случва с имота.

"Напълно споделям неговото желание на всяка цена да придобием тази знакова за културата на града ни сграда, но със сигурност трябва да сме внимателни“, допълни тя.

По думите й от Столична община трябва да преценят стратегията си. Придобиването на сградата е важно, но то в никакъв случай не трябва да стане за сметка на по-висока цена, категорична е Фандъкова.

През 2018 г. сградата беше оценена на стойност от 1 628 758 лева, но така и не се намериха купувачи. Столична община изяви желание да придобие историческия имот, но се отказа поради неуредената документация за собствеността, както и дългове на собственика. Тогава от СО обясниха, че подобна сделка би била рискована.

 Новият търг ще се проведе от 26 август до 17:00 ч. на 26 септември 2019 г. Този път началната цена, от която ще започне наддаването, е 1 285 459.20 лв. за близо 400 квадратни метра.

Междувременно стана ясно, че в къщата е извършен частичен ремонт. Поправен е покривът, фасадата и етажът, на който се намира музея на поета. Останалите части от сградата не са пипани, защото имало опасност тя да падне.

Собственикът на сградата паметник на културата от 2015 г. насам е Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

Снимка: БГНЕС

Къщата на Яворов отново на търг с начална цена 1 285 459 леваПри първите опити за продажба на имота липсаха кандидат-купувачи