Последните горещи дни от годината дават възможности да се качим малко по-високо в планините. Да се поизпотим малко и да се отбележим на някой връх. Разбира се, това не важи за опитните планинари, които не ги плаши времето, а само за тези, които искат „малко по-натоварена разходка“. Или с други думи, ако има лифт – най-добре. Такава дестинация ще ви предложим днес.

Нивото на натовареност ще си го определите сами в зависимост от това до къде ще стигнете. Разходката е до хижа Безбог, върхът, Безбожкото и Попско езеро. До тук за начинаещи планинари, по-напредналите вече могат да продължат и до хижа Демяница или хижа Пирин.

И така посоката, по която трябва да поемете е Добринище. Живописното селце е само на 10 км от Банско и е популярна дестинация с минерална вода. Разполага с 16 извора и чудодейна мин. вода. Прилага се за лечение на опорно-двигателния апарат и стомашно-чревния тракт.

Следвате табелите към хижа Гоце Делчев и след 12 км ще пристигнете до крайната цел. По пътя ще намерите и приятно заведение с риба.

Като стигнете до хижата ще се намирате на 1485 м.н.в. Тук също има добри ресторантчета, които предлагат и много типични за региона ястия, както и прясна риба.

Следва изкачването с лифт. Има и път на горе, но той е черен и не е подходящ за всякакви автомобили. А и къде отива удоволствието ако не се насладите от високо на красотата на Пирин? Ако потеглите пеша маршрутът ще ви отнеме 2, 30 часа.  

Возенето е около 30 минути, като има и междинна станция на половината от разстоянието.

И след приятното пътуване стигате и до хижа Безбог.

Гледката спира дъха, буквално!  Веднага след хижата е и първото езеро – Безбожкото. А стръмната пътечка срещу хижата е правилната посока към второто езеро. Изкачването е около половин час, а след това теренът е сравнително равен, така че не се отказвайте още в началото.

След около час ще стигнете и до разклон - напред продължава пътеката за Поповото езеро и хижа Пирин, а на дясно е пътят за хижа Демяница.

Маркировката е бяло-зелено-бяло. Разстоянието от хижа Безбог до него се изминава за около час и половина.

По пътя се редуват леки изкачвания със слизане, но като цяло вървенето няма да ви измори. Почивките по-скоро са посветени на снимки, отколкото на запъхтяно „поемане на дъх”.

В края на пътеката ви очаква Поповото езеро или още Папазгьол. То е най-голямото в Пирин и второ по големина планинско езеро на Балканския полуостров след Смрадливото в Рила. Дълбоко е почти 30 метра и има площ от 120 декара. Легендите разказват, че някога в езерото се е удавил поп. Калимявката му изплувала и се превърнала в малко островче.

По пътя за хижа Демяница се продължава на запад по пътека от камъни, която накрая се изкачва стръмно до Дженгалската порта. Превалът разделя Самодивския връх от Полежан. С това изкачването свършва. Тук се виждат Валявишките езера. Слизането към Валявишки езера трябва да става внимателно, за да не се подхлъзнете по камъните. От езерата надолу е по-лесно, стигате до долината на Демянишка река и пътя на виното. По него до хижа Демяница се слиза за около час без особени трудности.

Преходът от хижа Безбог до хижа Демяница е около 6 часа.

А за финал може да си хапнете вкусна боб чорба в хижа „Безбог“ или прясна пъстърва в някое от заведенията край хижа „Гоце Делчев“.