Двойният стандарт при храните е един от въпросите, които получиха голямо обществено, медийно и политическо внимание.

Каква храна ядем и има ли разделителна линия Изток-Запад по отношение на състава, качеството, пък и безопасността на продуктите, които достигат до трапезата ни?

На европейско равнище беше прието единодушно, че такъв проблем има и институциите се заеха да изградят механизми, с които нелоялната практика да спре и потребителите да не бъдат ощетявани.

Беше създаден специален изследователски център, в който беше извършен подробен анализ на стоките, които са на пазара в страните членки и може би имат разлика в своя състав. Избраните стоки са от една марка, а идеята е да се провери дали наистина едни и същи продукти имат разлика в качеството. Предстои те да бъдат закупени от КЗП и да бъдат изпратени в изследователския център.

Продуктите са разделени в 7 категории. Ще се анализират спиртни напитки, млечни продукти, макаронени изделия, подправки, сладкиши, зехтин и консерви, които са на различни пазари в съюза, в които се предполага, че потребителите имат достъп до една и съща марка, но може би с различно качество.

Страните, които участват в изследването са - България, Гърция, Португалия, Испания, Унгария и Германия, а стоките се анализират по единни методики.

От Комисията за защита на потребителите припомниха резултати от последните си три проучвания, които доказват освен разлика в качеството на храните у нас, и съществена разлика в цените.

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, изрази своята надежда, че въпросът с двойния стандарт не само ще получи внимание, но ще получи и решение. Това ще се осъществи след влизането в сила на промените в европейската директива за нелоялни търговски практики, които се очаква да влязат в сила в началото на 2020 г. Ще бъдат създадени механизми, с които да се следи спазването на закона, а отговорност за това ще носят националните органи на държавите членки на ЕС.

"Трябва да има равно третиране на потребителите в ЕС", категоричен беше Маргаритов по време на пресконференция за разпространяване на резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики.

Съставът на всички продукти на пазара е коректно описан. По-честите нарушения, обаче, са в съотношението на различните съставки, които се оказват различни за различните страни. Предстои именно този проблем да бъде решен след влизане в сила на промените в Директивата. Идеята е нелоялната търговска практика да се следи на европейско ниво, както се следи всяка друга.

Маргаритов изрази надежда, че когато решението бъде взето на европейско равнище, България бързо ще съумее да влезе в крак с промените и да започне да ги прилага и на своята територия.

По време на анализа на храните експертите установили нещо много важно - на пазара няма стоки, които да застрашават живота и здравето на потребителите, въпреки че съществува двоен стандарт, обясни председателят на КЗП.

Българските храни – качествени! Производителите: БГ стандартът не е двоенОт браншовите организации са категорични - можем да се гордеем с продуктите си

Победа: Двойният стандарт при храните – в историята на ЕвропаАко дадена компания кривне, глоба - не по-малко от 4% от годишния й оборот