"Предвид факта, че в България валутният курс на еврото в момента е фиксиран, страната прилага практиките, но без да се възползва от ползите. Влизането в еврозоната ще подобри стандарта на живот и икономическото развитие на държавата." Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис пред bTV.

Според него, постепенното въвеждане на еврото ще се отрази изключително слабо върху цените на стоките - с около 0,2% - 0,3%, както се е случило в Латвия, например. По думите му, влизането на страната ни в чакалнята няма да промени нищо, по отношение на инфлацията у нас. Домбровскис е категоричен, че е от важно значение да бъде проведен мониторинг над състоянието на цените още преди първата стъпка. Те трябва да бъдат обявени и в евро, и в лева, съветва вицепрезидентът на ЕК. А бизнесът не трябва да се възползват от влизането в еврозоната и заради това изкуствено да повиша цените на стоки и услуги.

По думите му, приемането на еврото в България ще бъде полезно за икономиката. Той не се ангажира с конкретен срок, тъй като това зависи изцяло от българската държава. Валдис Домбровскис заяви наблюденията си, че стъпките на България към влизане първо в чакалнята се движат "общо взето по план". Единственият по-сложен проблем към момента, с който страната ни трябва да се пребори успешно, според него, е рекапитализацията на банките.