25 март - броят на заразените с коронавирус по света достигна 435 391 случая. COVID-19 вече е отнел живота на 19 620 пациенти и в близко бъдеще скоростта на разпространение на болестта навярно ще се увеличава.

Обикновените хора вече са наясно с основните симптоми на инфекцията, като кашлица и треска. Все по-често се говори и за нови симптоми, съпътстващи заразата. Руският сайт baza.io обаче, реши нагледно да покаже как точно заразените с COVID-19 развиват пневмония.

Руски лекари заснеха действието на коронавируса, който улавя белите дробове на пациента. 

 

 

Една от отличителните особености на вирусната пневмония е симетрична белодробна лезия с полисегментарни възпалителни промени (в няколко части, тоест в различни лобове и различни несъседни сегменти). Други видове пневмония се развиват по правило в рамките на един лоб на белия дроб, а не навсякъде. Така че, при болестта COVID-19 на компютърни томограми се виждат белодробни тъканни уплътнения, подобни на прозрачни износени петна. В медицината такива патологии се наричат ​​симптом „матирано стъкло“.

В ранен стадий на развитие на вирусна пневмония (проявена преди 4-ия ден на заболяването), матираното стъкло се появява в не повече от три огнища. В този случай, уплътненията се разпределят главно в долните лобове и по периферията, а максималният им диаметър не надвишава 3 см. Поради увреждане в алвеолите се натрупва течност, което води до нарушение на кислородния метаболизъм и кислородно гладуване на пациента, такива пациенти започват да се оплакват от недостиг на въздух и задух. 

Тогава пневмонията започва да прогресира. В рамките на 5–8 дни броят на уплътненията от типа „матирано стъкло“ се увеличава и те постепенно се трансформират в огнища на консолидация по периферията на белите дробове.

В пиковия стадий на вирусна пневмония (развива се на 10–13 дни) се появяват множество уплътнения от типа „матирано стъкло“ с различна дължина. Освен това поражението може да бъде по-широко, субтотално, с участието на целия дял като цяло, а не само в един и същ сегмент.

Вирусната пневмония представлява до 29% от всички придобити в Общността пневмонии, изискващи хоспитализация. Въпреки това, неговото развитие обикновено провокира грип (50-60%), респираторни вируси (20-25%) и аденовируси (около 10%). Преди пандемията COVID-19 коронавирусите рядко се регистрираха като причинители на пневмония, но сега повечето пациенти са в умерено състояние.