Музикантът от Подуяне Васко Кръпката, който изпя хитовете „Комунизмът си отива“ и „Кучето на крайния квартал“,  ще стане почетен гражданин на София днес.  Най-високото отличие на Столична община ще получат също композиторът Стефан Димитров,  световноизвестният цигулар Веселин Пантелеев - Ешкенази, актьорът Ириней Константинов, режисьорката Бина Харалампиева,  олимпийската шампионка по академично гребане Здравка Йорданова, алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков, акад. Георги Минчев, строителният инженер Делчо Гюров и бившият посланик на САЩ Ерик Рубин. 

Връчването на отличията ще стане на тържествената сесия на Столичния общински съвет, посветен на Деня на София - 17 септември, който започва в 10 часа.

За всеки почетен софиянец има специален знак и лента, която е с цвета на знамето на София, както и удостоверение, подписано от кмета на града и от председателя на СОС. Те имат право да бъдат включвани в представителни делегации на София и да присъстват на заседания на местния парламент със съвещателен глас.

От 1993 г. досега 184 известни българи носят това отличие. Сред тях са легендарната Стоянка Мутафова, примата Лили Иванова и покойният днес Георги Калоянчев, футболните звезди от САЩ '94 г. начело с треньора Димитър Пенев. Бившата президентска двойка на Франция Никола и Сесилия Саркози също са носители на званието заради помощта им при освобождаването на медицинските ни сестри в Либия.

Предложения за награждаване с отличието могат да правят председателят на Столичния общински съвет, кметът на Столичната община, група от най-малко 15 общински съветници.

От 13.00 ч предстои и редовно заседание на Столичния общински съвет. На него общинските съветници трябва да утвърдят избраните заместници на кмета на София, на районните кметове и на кметовете на кметства във връзка с предстоящите местни избори. В сесията е включен също доклад за отпускане на еднократна безвъзмездна парична помощ на пострадалите при пожар в град Бухово в началото на септември .

Общинските съветници трябва да одобрят и няколко подробни устройствени планове в районите „Люлин“, „Надежда“, „Слатина“ и други.