От панически страх до пълна неизаинтересованост. Така могат да се обобщят настроенията на пловдивчани след информацията, че няколко града в Северна Италия са блокирани заради заболели от коронавирус. 

Заразените са в няколко селища на около 45 км югоизточно от Милано в района Ломбардия, както и на едно място във Венето, но здравните власти съобщават за изолирани случаи в съседните Пиемонт и Емилия Романя, както и в Лацио.

Случаите на коронавируса в Италия са над 200 души, като смъртните случаи до днес са 5. 

Почти дузина градове в Ломбардия и Венето с общо население от близо 50 000 души са на практика под карантина. На населението е наредено да остане по домовете. За влизане и излизане от определени места се изисква специално разрешение.Училища и университети няма да отворят врати поне за една седмица, включително в Милано. Затворени са музеите и кината. В Милано жители започнаха да изкупуват от магазините основни продукти. 

Милано е един от най- големите търговски центрове в Италия и много българи имат търговски партньори там и пътуват редовно. "Сутринта на летището в Бергамо беше сюреалистично. Там обикновено винаги има хиляди хора, днес беше пусто. Много от полетите бяха отменени, имаше много полиция и всички бяха с маски", разказа пловдивчанин, който е пристигнал тази сутрин на Ботуша. 

"Предстои ни да зареждаме с пролетните колекции. Но нещата изобщо не изглеждат добре. Дори да отидем с кола до Италия, не е ясно дали няма да се озовем в някоя зона с карантина и да се наложи да останем там неопределено време. Бъдещето е изключително неясно", коментира пловдивски бизнесмен, собственик на няколко магазина за дрехи под тепетата. 

За сметка на това в сферата на туризма цари подозрително спокойствие. От фирмите, които организират екскурзии до Италия твърдят, че засега няма хора, които са се отказали. "Хората са различни. Всеки реагира по различен начин. Има хора, които ги е страх дори от сянката им, а други предпочитат да мислят позитивно. Засега няма отлив на резервации. Имаме две групи, които ще пътуват до Китай следващия месец. Те са пълни и никой от записалите се не се е отказал. В крайна сметка властите навсякъде вземат мерки" коментираха от пловдивския офис на турагенция "Руал".