Родни учени подкрепят забраната на фермите за ценните кожи у нас. Становища на Българската академия на науките и Софийски университет изтъкват защо отглеждането на норки е не само нехуманно, но и незаконно. Документите са изпратени до Народното събрание от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националният природонаучен музей при БАН и Биологическият факултет към СУ. Трите научни организации са водещи по компетентност по отношение на биологичното разнообразие, зоологията, биологията и етологичните потребности на животните.

Отглеждането на норки във фермите у нас е незаконно, тъй като неместния вид не е преминал задължителните процедури по чл. 67 от Закона за биологичното разнообразие. Това посочват в становището си от Националния природонаучен музей при БАН, което е подписано от проф. д-р Николай Спасов.

"Невъзможно е да се обясни на подрастващото поколение, които са постоянни посетители, доброволци и бъдещи учени на музея, какво налага отглеждането на диви видове в абсурдни условия на тези ферми и жестокото отношение към тези животни. Нередно е отглеждането на диви животни във ферми с цел използването им за прищевките на една малка част от човешкото общество", гласи текстът.

Сто хиляди в газови камери: Протест пред най-голямата ферма за норки у насТам само след месец ще бъдат убити в газови камери и одрани заради кожите им над 100 хил. норки

Специалисти от Биологическия факултет към Софийския университет подкрепят внесения на 13 септември в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД), с който се забранява отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи. Те се надяват, че опазването на биоразнообразието, здравето на хората и етично-моралните норми за отношение към животните ще надделеят над желанието на няколко фирми за финансово благополучие. 

Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН е една от водещите наши научни институции, които изследват чуждите видове в България. В становището специалисти разглеждат опасността от поява на дива популация на инвазивния чужд вид американска норка в резултат на изпускане от фермите за кожи. Като негативен пример за случаи с поява на инвазивни чужди видове, отглеждани и развъждани за ценни кожи, опасни за биоразнообразието, изградили популация у нас, се посочват ондатрата, нутрията и енотовидното куче. Изброени са над 16 европейски страни, в които вече има дива популация на този вид, и тя е именно вследствие отглеждането на вида във ферми за ценни кожи. Посочва се научно изследване от тази година, публикувано в реферирано и рецензирано научно списание, което дава информация, че в близост до фермата до с. Маджерито съществуват повече от 100 случая на избягали норки, като се предполага, че броят им е много по-голям. 

Три месеца след като законопроектът беше внесен в Народното събрание, комисиите все още бавят неговото разглеждане. От Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи напомнят, че забавянето на разглеждането и гласуването на законопроекта означава страдание и сигурна смърт за стотици хиляди норки, които предстои да бъдат заченати този януари, родени през април, убити в газови камери и одрани през следващия ноември. Това е цикълът, който собствениците на фермите ще повторят и тази година, освен ако Народното събрание не покаже, че има волята да разгледа и да приеме забраната. Ако бъде приет законопроектът, от 1 януари 2021 г., в България не трябва да има нито една ферма за кожи, а отглеждането на животни за ценни кожи да бъде криминализирано.

Диляна Попова и Дидо от D2 влизат в клетка пред парламента заради норкитеДвамата подкрепят кампанията за закриване на фермите, където избиват хиляди животни

НПО: Масовият гроб на одрани норки ще отрови река и минерални извориПодозират, че фермата от Маджерито е заровила животинските трупове