Работодателите и държавата са на крачка от споразумение за компенсиране на засегнатите от кризата с коронавируса Covid-19 фирми. Всички освен АИКБ и КРИБ са потвърдили икономическите мерки и са се съгласили с тях, обяви вицепремиерът Мариана Николова. 

АИКБ настоява за промени в постановленията и изискват да се направи регистър на получилите помощ. Синдикатите са изискали още разговори за допълнителни мерки.

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение. Това означава, че споровете кои сектори да попадат или не попадат в списъка, вече не стои на дневен ред, пише Монитор.

В хода на разговорите днес, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби, но не е сигурно, че това ще бъде записано в окончателния вариант.

Според БСК, разгорещени спорове е породил въпросът, към кой период да се отчита прага. Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори са предложели за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г. Сред спорните въпроси е бил и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка е бил възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Работодателите и синдикатите настояват за създаване на публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението, както и да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации. Окончателните текстове трябва да са прецизни и ясни, за да не дават възможности за странични тълкувания.

Широко прокламираната подкрепа от 60 %, всъщност е едва 23 %, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия, смятат от АИКБ. Забранено им е да работят поради което нямат приходи, а се очаква да платят оставащите реално 77 %, за да получат от държавата работниците им 23 % от нетния им доход. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси, твърдят от работодателската организация. 

Според АИКБ мярката е неработеща и няма да изпълни главната потребност на обществото и икономиката - запазването на работните места и  в този си вид тласка към съкращения в предприятията спрели работа. 

Ето защо от АИКБ настояват размерът на подкрепа да бъде диференциран спрямо тежестта на негативното влияние на извънредните мерки върху дейността на предприятията, като най-интензивна подкрепа - компенсиране на възнагражденията и осигурителна ваканция, получат онези предприятия, които са преустановили напълно дейността си и интензитетът бъде намаляван пропорционално за онези, които запазват част от дейността си. Подкрепата за прекратилите дейността си предприятия трябва да бъде безусловна и да компенсира напълно доходите на работниците, получаващи минимални заплати, а интензитетът й да намалява, за средните и високи заплати. 

До обяд на утрешния ден, 29 март, членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

Същевременно работодатели и синдикати алармират, че постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

Утре ще бъде изготвен окончателния текст на постановлението на МС по схемата 60 на 40, допълни вицепремиерът Марияна Николова. В Понеделник ще бъде предложен за гласуване от социалният министър Деница Сачева.