Ако Националният дворец на културата (НДК) бъде предоставен с правителствено решение на Столична община и придобие полагащия му се статут на водещ общински културен институт, той ще „заработи" и ще функционира много по-пълноценно, смятат от сдружение "Зограф".

Според сдружението Общината управлява отговорно своите културни институти. Общинските театри в София са сред най-успешните и проспериращи в страната – и като ниво на заплащане на актьорите и на техническия състав, и като качество на творческия продукт, и като посещаемост, изтъкват от "Зограф".

През последните няколко години държавното търговско дружество "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД, принципал на което е културният министър Боил Банов, не се управлява достатъчно добре. Неслучайно към днешна дата НДК сериозни суми на Столична община от неплатен данък сгради и такса смет, които се налага да изплаща разсрочено, алармират от организацията.

Прехвърлянето на НДК на Столична община е в унисон и с политиките за децентрализация на културните дейности, които се провеждат от десетилетия в цяла Европа и навсякъде водят до положителни резултати, отбелязват от гражданското сдружение. Ако Столичният общински съвет прецени, Националният дворец на културата може да получи отново и името си, което му е било дадено първоначално при построяването му през пролетта на 1981 година – НДК „София", предлагат от сдружение „Зограф".

Снимка: БГНЕС