Най-старата пивоварна в България, чийто роден град е Пловдив, събра на едно място десетки любители на бирата. Събитието е част от инициативата Национална бирена академия на Съюза на пивоварите в България. Кампанията има за цел по прозрачен начин да запознае потребителите със спецификите на пивопроизводството и процесите, през които преминават естествените съставки на бирата, за да се получи любимата на много българи напитка.

Преди половина година в Пловдив бе открита микропивоварна, с която на местно ниво се възродиха традициите за производство на бира. Тук експертите правят 5 вида от пенливата течност, като продукцията е предназначена само за консумация на място. В тази пивоварна бирата се приготвя два пъти седмично, а средното количество е около 2-3 хиляди литра. От производството на първата българска бира през 1881 година досега и по технология, и по качество пенливата течност е претърпяла много промени. В последните десетилетия производителите у нас се стремят към възможно най-чистото производство.

Иван Карагьозов е технолог в пивопроизводството от близо 20 години.  Освен основните съставки на бирата - вода, малц и мая, приоритетно значение има хмелът, на който се дължи горчивият вкус на напитката. Експертът споделя, че хмелът е суровина, която е в голяма разновидност. Има различни сортове хмел, които дават различна степен на горчивина, на аромати и на вкусове. И затова, когато се прави една бира, се прави комбинация от видовете малц, технологията и съответно сортовете хмел, за да се получи балансът на готовата напитка, такава, каквато я искаме, допълва Карагьозов.



Освен на вкусовите качества, експертите отдават голямо значение и на комбинациите на бирата с различни храни. Някои съчетания са на пръв поглед доста странни, но пък интересни за потребителите, които са любопитни да опитват нетрадиционни вкусове. Това е комбинацията между тъмна белгийска бира, която е малко по-сладка, с шоколадова торта - една комбинация, която обикновено предизвиква учудване у клиентите.

"Защото десерт и бира е странна комбинация, но в момента, в който хората го пробват, им харесва изключително много", обясняват експертите.

Бирата вече се използва и в кухнята на повечето български заведения. Готвачите не спират със своите експерименти и използват продукта за какво ли не - от дресинги за салати, през различни сосове за храни ,до овкусяване на меса и дори приготвяне на десерти. Главният готвач Явор Калинин, например, използва плодова версия на пенливата течност за приготвяне на чийзкейк. В комбинация с лайм се допълва цитрусовият вкус на бирата и така се олекотява самата консистенция на крема, съответно се получава две в едно - и вкус, и нежност на самия крем, разкрива готвачът.

Независимо от вкусовете и предпочитанията, експертите са категорични, че когато човек иска да твори, има хубави продукти и въображение, всеки финален продукт би се превърнал в истински кулинарен шедьовър, който може да се комбинира с бира.