Тонове грозде застоява в лозовите масиви в Силистренско. Стопаните се оплакват, че предлаганите им цени са много под себестойността на произведената продукция и смятат, че ще е по-изгодно да изоставят реколтата си. Изкупната цена на гроздето е твърде ниска за положения тежък труд. Няма и търсене, защото все повече винарски изби разчитат на вносна продукция.

Според производителите винпромите предлагат цена, не по-висока от 45 стотинки. Цената не е достатъчна дори за покриването на разходите по надницата на работниците. Някои земеделци отбелязват, че загубите им са на стойност около 20 000 лева.

Лозарите са категорични, че държавата трябва да намали вноса от чужбина като увеличи субсидиите в сектора.

"В Румъния производителите получават по 180 евро субсидия на декар лозе. Аз получавам 30 лева, а в лозарството са над 250 на декар", заяви Димитър Стоянов пред БГНЕС.

Ако не бъдат чути лозарите ще бъдат принудени да ликвидират масивите си, а това ще отнеме поминъка на много семейства. Догодина производителите започват да развалят лозовите масиви, защото няма никаква възвръщаемост.

Насаждането на декар ново лозе струва от 3500 до 4000 лева - инвестиция, която стопаните от Крайдунавска Добруджа не могат да си позволят. Затова прогнозите са, че масивите с лозя в региона ще продължат да намаляват.

Лозари искат по левче за гроздето, винпромите готови да платят наполовинаЗалежало вино натиска цените на новата реколта, големи играчи ги няма на пазара