Национален протест срещу насилието на животните ще се проведе на 29 май от 13:30 до 17: 00 часа пред Министерски съвет в София. Протестът се организира от Paws of justice foundation и M&M и до момента стотици хора от цялата страна са заявили готовност да се включат.

„Ще бъде внесена подписка. Каним всички организации и хора, които искат, да подкрепят каузата. Насилието над животни ескалира все повече в България и ние няма повече да мълчим”, категорични са организаторите.  

През пролетта на 2011 г. Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. за убийство и осакатяване на животно, както и затвор до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за организиране и участие в боеве с животни. С приетите промени крайните форми на насилие над животни вече се разследват от полицията и прокуратурата, които имат много по-широки правомощия.

Насилието над животни, включително стрелба, отравяне, дори и на бездомни животни, вече е престъпление и у нас. Както всяко престъпление, случаите на насилие над животни трябва да бъдат разследвани от полицията и прокуратурата.

„Ако станете непосредствен свидетел на бой с животни или проява на насилие над животно, молим, свържете се направо с най-близкото полицейско управление и подайте сигнал там.
Също така, можете да подадете и писмена жалба за насилие над животни до Районната прокуратура към Вашето населено място и Районно управление на полицията”, призовават организаторите на протеста. Те приканват всички също да качват случаите на брутално насилие от последните месеци на страницата на събитието Протест Срещу Насилието над Животни във Фейсбук.