Собственикът на пламналия склад за отпадъци край Дупница Кольо Илиев е наясно, че гази закона, трупайки боклуци под моста на автомагистрала „Струма”, но го е правил в продължение на години.

Това абсурдно признание направи пред TrafficNews самият Илиев,  който е разследван от прокуратурата като виновник за пожара от вторник, увредил сериозно носещите колони на аутобана.

 Шефът на „Феликс  Дупница“ заяви, че наистина да бъдат съхранявани отпадъци под магиистралата е незаконно, но по думите му нямал друг избор. „В началото на мандата на сегашния кмет исках да закупя земя за по-големи площадки, но цената, която беше дадена, беше много голяма и непосилна за фирмата ми“, оправда се Илиев.

Той увери, че ще се постарае да намали обема на вторичните суровини и ще ги прибере на площадките, предназначени за това.

В същото време Илиев твърди, че никога представители от общината не са го търсили и не са правили проблем за незаконно оставените отпадъци под моста.

Зам.-кметът на Дупница Крум Милев обаче заяви пред TrafficNews, че това не е вярно и всъщност Илиев е предупреждаван много пъти, а освен това има и купища издадени актове.

Според собственика на „Феникс” обаче става дума само за дребни нарушения, като липса на отчети, каквито са необходими според една от наредбите.

На свой ред Илиев обвини градската управа, че не е взела мерки срещу хвърлянето от граждани на отпадъци като гуми, канапета и други, точно в района под моста. Една от причините за това е, че Дупница няма собствено депо за смет от две години и половина. Илиев обаче подавал сигнали за проблема по телефона, а не писмено.

„Една институция с друга трябва да си говори писмено. Фирмата никога не ни е уведомявала, че има такъв проблем”,.контрира Милев.

Според зам.-кмета на Дупница всички задължения от страна на общината са изпълнени. Подавани са сигнали и до АПИ и ро РИОСВ-Перник, като в тях са прибавяни и снимки на незаконното сметище. По думите на Милев обаче резултатът е бил само един издаден акт.

Още по абсурдна се оказа ситуацията с чувалите опаковки от лекарства, които TrafficNews засне по време на пожара във вторник. 

Собственикът на „Феникс” призна, че няма възможност да рециклира фармацевтични отпадъци, но въпреки това има действащ договор с  „Балканфарма” и продължава да ги трупа в склада си.

Първоначално Илиев твърдеше, че става въпрос само за заварени стари блистери на медикаменти отпреди 20 години, но вчера от „Балканфарма” обявиха, че  те продължават да предават на фирмата „Феникс” на Илиев отпадъците от своята дейност.

От компанията, собственост на „Актавист” изрично уточниха, че „дейностите по транспорт, приемане, предварително третиране, съхранение и последващо рециклиране на отпадъците" са изцяло ангажимент на „Феникс”.

Пред екипа ни Илиев обясни, че блистерите от лекарства няма как да бъдат рециклирани засега в България. Причината са съставките, които се съдържат в самите опаковки. Закупуването на нужната специална машина струвало близо милион лева, което било непосилно за него.  

Илиев нямало как да плати и ремонта на моста на магистралата, пострадала при пожара. За такава възможна санкция обявиха от АПИ, веднага след като дадоха фирмата "Феникс" на прокуратурата заради инцидента. 

Собственикът на пламналия склад продължава и да отстоява версията, че е станал жертва на умишлен палеж. Пред TrafficNews Илиев увери, че негови познати разполагат с видео, на което се вижда как е хвърлен запалителен предмет от моста.

Какво още коментираха от общината в Дупница и фирмата „Феникс“ във връзка с пожара до магистрала „Струма“ вижте във видеото: