Ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ) е сменено, обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Това е станало със заповед на министъра на спорта Красен Кралев, като предстои сключването на договорите за управление с новото ръководство и вписване.

В новия управителен съвет влизат двама бивши футболисти, единият от които е Христо Йовов, каза Горанов. За бившия футболист на "Левски" и "Литекс" се твърди, че е много близък до министър-председателя Бойко Борисов, пише Dnevnik.bg.

"Доколкото ми е известно, има двама членове на управителния съвет, които в миналото са известни като успешни футболисти. Има двама експерти от Министерството на финансите: директор на дирекция "Данъчна политика" Людмила Петкова и началник на отдел в дирекция "Данъчна политика". За директор на дружеството е предложен висш експерт от "Информационно обслужване", каза Горанов в отговори на въпроси на журналисти.

На въпрос кое е наложило тази смяна министърът на финансите уточни, че преценката е на Кралев. "Ако погледнем резултатите досега и предизвикателствата пред спортния тотализатор в бъдеще за организирането на лотарии, преценката на министъра на спорта, съгласувана с мен, е че е необходима нова, свежа управленска мощ", допълни Горанов.

Досега начело на тотото беше Дамян Дамянов. Преди дни той заяви, че в последните години БСТ е бил пред катастрофа заради частните компании.

От министерството на спорта обявиха, че предстои да обявят промените, а Йовов и Дамянов не бяха открити за коментар по темата.