Строежът на "Златен век" категорично се спира. В понеделник ще бъде издадена заповед, с която да се забрани по-нататъшното изграждане на небостъргача на компанията "Артекс", който предизвика голям скандал в държавата.

Това стана ясно след проведената днес среща между премиера Бойко Борисов и представители на инициативния комитет "Лозенец", които се обявиха срещу строителството на сградата. На разговора присъстваха също столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

На срещата всички са се обединили около становището, че "Златен век" е с изтекло разрешително за строеж, а ако от фирма "Артекс" имат претенции относно заповедта за спирането на строителните действия, то могат да се обърнат към съда, обясни министър Аврамова в Министерски съвет след срещата.

"Всички ние смятаме, че сме прави и заповедта, която ще издадем в понеделник, ще бъде стабилна пред съда", заяви Аврамова.

"Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век", не го правим под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет "Лозенец" съм написала, че законът няма ретроактивно действие", допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Не е ясно, обаче, какво ще се случи със самата сграда. Никой не даде яснота дали 17-те етажа, построени след изтичане на разрешителното, ще бъдат съборени и как точно ще се случи това. Причината за притесненията са, че в района има други постройки и малки къщи, които биха могли да пострадат при евентуално събаряне на постройката или част от нея.

От инициативния комитет обива, че ще спрат с протестите до изтичане на 7-дневния срок.

По думите на арх. Здравков всички процедури са ясно разписани и тепърва трябва да се види как ще протече цялото административно производство по случая.

От инициативния комитет обявиха решението за спиране на строителните дейности като голямо постижение за гражданското общество.