Изпълнителната агенция по лекарствата започва проверка по материали на TrafficNews за незаконно разпространение на продукти, обявени като лекарствени помади за стави. 

До пълна ревизия на случая се стигна, след като проверихме достоверността на онлайн реклами на "магическия лек Hondrostrong". Наш репортер дори стигна до комуникация с продавачите на развален български, като му бяха предлагани какви ли не "промоции", само и само да склони да закупи медикамента. 

Медията ни вече разказа за един от методите на реклама - фалшиво интервю с фалшив немски "топ" лекар, представен с фалшива снимка на истински руски държавник. В цитирания рекламен материал с "експертно интервю" става ясно, че помадата за лекуване на всички ревматологични заболявания съдържа себе си цял наръч от магьоснически съставки - екстракт от рога на марал, змийска отрова и мазнини от акула.

Фалшив доктор мами пациенти с лекарство... от рога!Фейка на "медицинската" пропаганда достигна нови висоти чрез престъпление срещу болни и здрави

По-късно стана ясно, че продуктът се рекламира широко в онлайн пространството, като навсякъде съставът му е различен - от екстракт от апитоксин (пчелна отрова), екстракт от сока на листата на джел, екстракт от азиатска зеленоуста мида, екстракт от мента, екстракт от терпентин (Борова Смола и Кора), екстракт от Червен Пипер (Капсаицин), Камфорово Етерично Масло, Екстракт от Конски Кестен, Етерично Масло от Евкалипт, до "редки зелени миди". 

Никъде няма информация кой е търговецът, кой е производителят на "природният" продукт, още по-малко - легално ли се пласира на пазара у нас. 

Екипът ни изпрати официално сигнала до Комисията за защита на потребителя /КЗП/, Комисията за защита на конкуренция /КЗК/, прокуратурата, както и до Министерство на здравеопазването /МЗ/. От КЗК и от МЗ са препратили сигнала към Изпълнителната агенция по лекарствата като орган, осъществяващ непосредственото ръководство на държавния контрол върху лекарствените продукти. 

Проверката има за цел да провери неправомерното рекламиране и разпространяване в Интернет пространството на продукт, представян като такъв за лечение на ставни заболяване, който е с неясен произход и съдържание и разпространяван от неясен търговец. По отношение на използваните прийоми на заблуждение и измама при разпространението му, при установяване на такива, органът, който трябва да предприеме действия е прокуратурата. 

Очаквайте продължение!

Абсурдно: Измамници продават едно и също лекарство с различни съставкиКрадат самоличност, за да "легализират" продукта