27 милиона лева е бюджетът, с който ще борави община „Родопи“ тази година. Основните приоритети ще бъдат в сферите на инфраструктура, сигурност и инвестиции в спортни и детски съоръжения, както и детски градини.

Това обявиха кметът на общината Павел Михайлов и заместник кмета Владимир Маринов на пресконференция днес.

Над 1 мил. и 300 хиляди лева ще бъдат заделени по два проекта за изграждане на спортни и детски съоръжения. По един от проектите тази година ще бъдат изградени 8 детски и една спортна площадка. Друг проект предвижда обособяването на спортни площадки в селата Ягодово и Крумово. Предвиждат се и ремонти на сградния фонд на детски градини на територията на общината.

60 хиляди лева ще отидат за изграждане на видеонаблюдение на 5 села. Тази година камери ще бъдат разположени по входно-изходните артерии и централните части на Брестник, Белащица, Браниполе, Марково и Първенец. Видеонаблюдение ще бъде изградено и в районите на училищата и детските заведения. Постепенно се очаква такова да бъде изградено и в останалите населени места в Родопи.  

В бюджета са отделени средства за превенция срещу незаконните сметища и разчистване на вече съществуващите такива.

„Предвиждаме граждански патрули и искаме да работим ръка за ръка с МВР и Прокуратурата“, каза заместник-кметът Маринов. За целта се обсъждат промени в местните наредби. По думите на Маринов. отрядите от граждани ще работят на принципа на общинска полиция, като подават сигнали за незаконни сметища на територията на общината, както и за други нередности. Освен това обаче се предвижда възможност те да съставят и актове. Дейностите ще се изпълняват съвместно с охранителна фирма.

Като най-фрапантен пример за незаконно сметище, Маринов посочи частен терен в Ягодово, който е заринат с боклуци от 2011 година. По този казус миналата седмица е проведена среща с областния управител Дани Каназирева като предстои такава и с МВР.

Друг подобен проблем има с общински имот между Първенец и Брестовица, който също е превърнат в незаконно сметище.

„Законодателството в това отношение е безумно, тъй като актовете се издават на името  на кмета на Общината“, изтъкна Маринов и допълни, че управляващите ще разчитат и на съвестта на гражданите.

Кметът Павел Михайлов определи бюджета като амбициозен и съставен по начин, който да позволи максимално разпределение на средствата между 21 населени места в Общината. По думите му за пръв път от 8 години, кметовете на малки населени места са взели участие в неговото съставяне. Първо всеки от тях бил поканен на еднолична среща с общинското ръководство, а след това е проведена и обща.

„Смятам, че всички са максимално удовлетворени. До сега няма постъпило нито едно възражение“, похвали се Михайлов.

Предстои бюджетът да  бъде гласуван от Общинския съвет на 27 февруари. 

Повече по темата - четете в линковете:

Проектират нова пътна връзка, която да свързва селата от Родопската якаТърси се решение и на проблема с канализацията

Спешно търсят 2 млн. лв. за моста в Първенец! Ако не намерят, го затварятДесетки жители могат да останат изолирани, ако съоръжението бъде затворено

Нова забавачка за 4 млн. лв. ще обслужва три села край ПловдивПодменят отоплителните инсталации на детските заведения в Родопската яка до края на лятото