Все повече участъци в центъра на Пловдив ще бъдат вкарани в обхвата на Синя зона, а паркоместата  по две от ремонтираните трасета вече се таксуват. От друга страна по няколко малки централни улици ще се направи  нова организация на паркирането.

Така паркирането по улица „Бетовен” в центъра на Пловдив вече ще се извършва и от двете страни. По този начин ще се обособят нови 13 места, които ще се в обхвата на платено паркиране. Причината за новата регулация е ремонтът по улица „Христо Г. Данов", след който ще се намали броя на паркоместа. Припомняме, че тротоарите са разширени с около половин метър в полза на пешеходците. Това обаче е за сметка на пътното платно, като по обективни причини ще се наложи промяна в организацията на престой и паркиране на улицата. 

До момента по артерията бяха обособени джобове за паркиране под ъгъл, докато оттук нататък колите ще се разполагат само надлъжно, т.е. успоредно на тротоара. Така паркоместата, които са в обсега на Синя зона, ще намалеят близо наполовина.

Тази промяна налага и преструктурирането на улица „Бетовен”. До момента бе предвидено, спирането на колите да се извършва единствено от дясно. Улицата е еднопосочна и достатъчно широка, за да се позволи паркиране и от ляво, коментира шефът на ОП "Паркиране и репатриране" Ненко Калакунов.

Той разказа още, че предстои изграждането на още паркоместа в централната градска част. След ремонта на булевард „Цар Борис III Обединител”, в участъка от Тунела до хотел Тримонциум, ще се изградят между 10 и 13 места за паркиране в източното платно. Част от местата ще се предоставят за служебни на близките фирми и заведения, а другите ще бъдат в обхвата на Синя зона.

От близо две седмици местата в зоната край Голямата базилика по булевард "Княгиня Мария Луиза" вече се заплащат. Монтиран е паркомат, както и табела, оказваща, че паркоместата са в обхвата на Синя зона. Платено ще бъде паркирането и по булевард „Марица – Юг”, в участъка между Водната палата и магазин „Била”

„И двата участъка още преди години са гласувани в Общинския съвет, да са част от платеното паркиране. Заради ремонтите по трасетата обаче бе даден толеранс на водачите. Скоро  там ще бъдат поставени паркомати”, заяви пред наш репортер Калакунов.

Общо автоматите към Синя зона в града са 43. Само за изминалата седмица по улиците в обхвата на платеното паркиране са монтирани 10 паркомата - на улиците  „Цар Асен“, „Д-р Г. М. Димитров“, „Крали Марко“, „Христо Г. Данов“ и „Драган Цанков“. Предстои да бъдат монтирани нови 10 автомата.