„Парите, които трябва да получат работещите, са за заплатите за април. Трябва да се знае, че Касата изплаща 100% от изработеното за април. Днес ще имат пари. До 10 часа ще постъпят парите по сметката на болницата и след това ще бъдат преразпределени по сметките на работещите”. Това заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

Медиците в „Пирогов" останаха без заплати

По думите му причината е, че болницата получава парите си от НЗОК на части заради кризата с коронавируса, а вторият транш е направен от Касата в последния възможен момент в петък на обяд и парите не са постъпили още по сметката на болницата. „По принцип работещите в болницата трябва да получат възнагражденията си между 25-то и 30-то число на месеца”, каза още Балтов

„Надявам се това да се случва за последно. Мисля, че вече ще има по-добра организация при надзора на Касата, защото иначе следващия месец ще последва същото”, посочи той. И допълни: „Един ден закъснение не е чак такъв проблем”.

Доброволец в „Пирогов” разказва за борбата с COVID-19 (ВИДЕО)

Според него до 50% по-малко е била дейността на болницата през април и май. „Риск за заплатите няма", подчерта още директорът на болницата.

Относно 13-годишното момиче, което беше бито от десет нейни съученички в Южния парк и след това постъпи в „Пирогов", Балтов коментира: „Това момиче постъпва за трети път при нас в рамките на три месеца. Винаги е ставало дума за такива битки. Не мога да обясня какъв е казусът в момента. Имала е рана в областта на устните. Обработена е и е освободена".