Църквата ще промени традиционните си практики по време на Цветница и Великден, като изнесе службите си на открито. Това потвърди ген.-майор Венцислав Мутафчийски, след като с  вицепремиера Томислав Дончев бяха на среща в Светия синод.

“Службите ще бъдат извън храмовете. С помощта на полицията ще се спази разстоянието на отворените пространства, а при посещенията в храмовете ще се грижат самите свещеници. Службите ще бъдат излъчвани по телевизията и онлайн, за да няма ощетени“, каза Мутафчийски.

Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещенията на храмовете и да спазват разпорежданията. Посещенията на храмовете няма да бъдат забранени, но мерките за безопасност в тях ще бъдат по-строги и следени от свещениците, за да се подсигури безопасността на миряните.

„Според мен това е един добър компромис и с огромна благодарност го приемаме това разбиране от БПЦ, съобщи генерал Мутафчийски.  Всичко, извън черквите - контролът по спазването на дистанцията, ще се поеме от полицията. Нашите призиви да няма струпвания на хора няма да отслабнат. Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не във храма, това, което се случва  храма.  Светият синод ще излезе със специално съобщение по въпроса”, каза още Мутафчийски.