Сегашната водопреносна  мрежа на Пловдив няма капацитета да издържи на налягането при евентуалната реализация на проекта каскада „Въча”. Това стана ясно още през лятото на кръгла маса, организирана от тогавашния областен управител и сегашен градоначалник Здравко Димитров.

Днес бяха представени експертите от израелската фирма, които в следващите 14 месеца ще правят проучванията за дългоочаквания проект. Идеята е с 18-км трасе водата да слиза по гравитчен път до Пловдив и съседни 6 общини.

Израелци започват мащабните проучвания за снабдяването на Пловдив с вода от ВъчаПредпроектът е на стойност 350 хиляди лева

Водоснабдяването с помпи от река Марица, което в момента се използва в Пловдив пък ще остане като резервно захранване.  На практика освен изграждането на трасето от Въча, ще са нужни десетки милиони за подмяна на водопреносната мрежа. В момента  загубите от ВиК мрежата са над 60% заради амортизацията и старите тръби.

Частично проблемът ще бъде решен с реализацията на двата големи водни проекта – на Община Пловдив и ВиК – Пловдив.  Водното дружество ще изпълни проект за над 130 млн. лева. В него са включени дейности по Южния обходен колектор, както и редица отклонения в Пловдив и район „Южен”, „Западен” и „Тракия”. Очаква се до два месец да бъдат пуснати първите обществени поръчки за проекта, който ще се изпълнява в следващите 49 месеца.

Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград. C ycпeшнoтo изпълнeниe нa дeйнocтитe пo пpoeĸтa над 430 хил. житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe.

От друга страна през март трябва да стартира и Водният цикъл в Пловдив, който ще смени цялата мрежа в район „Северен” с над 40 млн. лева.  Извън тези два проекта обаче ще са необходими десетки милиони за подмяна и на останалата водопреносна мрежа в Пловдив.

По груби сметки целият проект ще струва около  150 млн. лева за реализацията на проекта за каскада „Въча”.

От март: Разкопават 40 улици за 16 милиона лева в ПловдивЗапочват първите лотове от изпълнението на Водния цикъл под тепетата

Взеха ключови решения за реализацията на два мащабни проекта за 170 млн. лева в ПловдивВАС отхвърли претенциите на словаците за Пречиствателната станция, ОбС даде зелена светлина за проектиране