Евгени Недялков, обвинен във взривяването на два банкомата в Пловдив и София и кражбата на близо 300 000 лева от тях, направи пълни самопризнания пред Окръжния съд в Пловдив днес. 22-годишният младеж от Молдова бе задържан малко след двата обира, осъществени между 5 и 7 юли 2018. Оттогава той е в ареста, а от украинския му партньо му Илия К. няма и следа.

С признаването на вината си, Недялков чрез своя адвокат Светлана Паскалева поиска делото да бъде разгледано по съкратената процедура. За престъплението, в което Евгени Недялков е обвинен, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 15 години. Предвид самопризнанията обаче присъдата ще бъде намалена.

В съдебната зала днес се яви единствено представител на банка ДСК, конституирана като частен обвинител. Припомняме, че банкомат в тракийския клон на банката в Пловдив бе втората мишена на джамбазите. При взрива оттам бяха откраднати 214 980 лева. Не се явиха представители от "Райфайзен банк", която е другата финансова институция, чието терминално устройство бе унищожено и от касата му бяха откраднати 77 хиляди лева.

Предвид ситуацията можеше заседанието да завърши с присъда още днес, ала това няма да бъде възможно, тъй като защитата отправи искане. 

Адвокат Паскалева помоли да се направи справка дали парите от банкомата в Пловдив са застраховани, както и дали сумата е възстановена, преди да се даде официално ход на делото по съкратената процедура. От думите ѝ стана ясно, че това свое искане тя е депозирала още през лятото на 2018 година. 

Така разглеждането на делото бе отложено за следващата дата до изготвяне на справката, а Недялков се връща в ареста, където прекара последните 9 месеца.