Дългогодишната съдебна сага между наследниците на Александър Дяков и Община Пловдив за площада пред кино „Космос” окончателно приключи. Месец, след като Административният съд в Пловдив взе решение да се отчужди основния парцел от 459 кв.м, магистратите казаха последната си дума и за по-малкия парцел от 68 кв.м.

Съдиите взеха решение да вдигнат обезщетението на седмината наследници от 20 030 лева без ДДС до 26 700 лева без ДДС. Така общата сума, която ще приберат реститутите за имотите от 527 кв.м е общо 255 700 хил. лева.

Почти всички от павилионите вече са изпразнени, включително и на сина на Александър Дяков – Дяко, чиито адвокатска кантора се намираше там.  Припомняме, че собствениците на павилионите са пуснали оферта за продажба на цялата и инфраструктура като "Преместваем търговски център от 13 магазина".

Продават търговски комплекс в Пловдив, за да не бъде сринат със земятаТеренът с магазините до скоро бе собственост на небеизвестната фамилия Дякови

Преди делата за цената на имота, от градските власти спечелиха основните съдебни казуси с наследниците на Дяков, а най-важният от тях бе за ПУП-а на парцела.  На базата на него започнаха и отчуждителните процедури.

Община Пловдив пък стартира архитектурен конкурс за изработването на идеен проект за основен ремонт на кино „Космос“ и прилежащото площадно пространство. От Общината искат в западната част на площада  да бъдат предвидени временни съоръжения, които ще представляват галериини пространства, отворени към площада.  Проектантите ще трябва да предвидят и зона за временно съоръжение – например летен бар или кафене.

Каква да е съдбата на кино "Космос"? Обявиха конкурс за емблематичната сградаАрхитекти чертаят концепция и за площадното пространство, победителят взима 20 бона