Събирането на такса „коронавирус“ не е първото нарушение на началника на консулството ни в Хага Свилен Илиев. Това заяви външния министър Екатерина Захариева.

„На 6 април в София е получена информация, че абсолютно самоволно в нарушение на законите е въведена такава такса „коронавирус“ от консула ни в Хага. Само двама души са таксувани, като тя е била в размер на 5 евро за българи и 10 евро за чужденци. Веднага е извършена проверка и е предупреден консулът ни. На 7 април получих доклад от държавния ни секретар, оказва се, че това не е първото нарушение на консула. Затова решението е да бъде предсрочно прекратена командировката му. Междувременно се свързаха с наш граждани, които също се оплакаха, че и друг път са имали проблеми с въпросния консул. Мисля, че реагирахме незабавно и се надявам това да не навреди на доброто име на страната ни“, заяви Захариева.

Свилен Илиев е обяснил, че е искал да събира тази такса, за да осигури предпазни заграждения отвън пред консулската служба. Всичко това не е било необходимо, тъй като консулската служба е била ремонтирана съвсем скоро, а също така е създадена организация, за да не се струпват хора и да бъде осигурена такава лента.

В понеделник службата е била отворена само за двама души – тези и на които е събрана такса.

„Какъвто и да е бил мотивът не оправдава нарушение на закона“, категорична бе Захариева.

Все още не е ясно какво наказание ще получи консулът, тъй като освен това нарушение има и други, които трябва да се вземат в предвид.

„Предсрочното прекратяване на мандата е най-голямото наказание, което може да получи един дипломат“, заяви Захариева.