Румъния потвърди първи случай на коронавирус в страната, предава Ройтерс, цитиран от Manager.bg. Мъж от южния румънски град Горж е дал положителна проба за вируса.

„Мъжът е бил в директен контакт с италиански гражданин, който е пътувал до Румъния по-рано този месец”, заяви румънският здравен министър Виктор Костаче.

В Естония също бе потвърден първият случай на заразяване с новия коронавирус. Заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в Естония, съобщи днес министърът на социалните грижи Танел Кийк, цитиран от ТАСС и Интерфакс.

По-подробна информация ще бъде дадена от министерството на здравеопазването, добави министърът.

Първи случай на коронавирус бе регистриран и в Дания. Мъж, завърнал се от ски курорт в северна Италия, дал положителна проба за вируса. Заразеният е поставен под домашна карантина.

Междувременно в Италия, където 12 души са починали от новия коронавирус, вече има 400 заразени от епидемията, съобщи шефът на Гражданската защита Анджело Борели, цитиран от Франс прес.

Няма обаче данни за други починали, а освен това трима от заболелите са напълно оздравели. Става дума за трима пациенти, които са лекувани в Рим от началото на месеца - двама китайски туристи и завърнал се от Китай младеж. Те са били първите случаи на заразени с коронавируса в Италия.

Болницата е използвала експериментална антивирусна терапия за лечението им. Според медицински източници лекарите са приложили лечение с антивирусни вещества и лекарства, които са използвани срещу вируса Ебола.

Сред регистрираните в Италия 400 заразени с коронавируса, само 36 са в интензивни отделения, посочи Борели.

Финансовата полиция в Милано конфискува стотици маски за защита от коронавируса в рамките на засилени проверки за осуетяване на измами.

Целта е да се открият случаи на неоправдано повишение на цените или продажби на нискокачествени продукти.

Санкционирани са редица незаконни продавачи, включително двама души, които продавали защитни маски без маркировката СЕ (знак за европейско съответствие) в някои квартали на Милано.

Друг човек пък продавал на високи цени стотици флакони с антибактериален гел, чието съдържание се изследва.

Освен това финансовата полиция е конфискувала документи и компютърни данни от Амазон и иБей в разследване на продажби на завишени цени на медицински маски и дезинфекциращи гелове в интернет.

Тази сутрин например продавач в иБей е предлагал еднолитров флакон с антибактериално вещество за 300 евро. Дезинфекциращ разтвор за бебета пък е струвал 240 евро.

Китайските власти съобщиха за 433 нови случая на заразяване с коронавирус на 26 февруари, което е известно повишение спрямо предишния ден, когато случаите са били 406.

Според Националната здравна комисия, цитирана от Ройтерс, общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай от началото на епидемията е достигнал 78 497, а на починалите - 2744. През вчерашния ден са починали 29 души, което е най-ниският дневен брой от 28 януари досега.

Само в провинция Хубей, която е епицентърът на заразата, вчера са отбелязани 409 нови случая на заразени и 26 починали. Другите трима починали са в Пекин и провинциите Хънан и Хейлунцзян. Броят на новорегистрираните случаи извън Хубей вчера е 24 - с 5 повече от предишния ден, след като той намаляваше пет последователни дни преди това.

Оздравелите в цял Китай са почти 30 000. Според обновени данни показателят за смъртността от коронавируса в страната е 3,49 на сто.

Рязко расте броят на заразените в Южна Корея. През вчерашния ден те са 334, като 307 от тях са в югоизточния град Тегу, където местна християнска секта е епицентърът на заразата в страната.

Така общият им брой достигна 1595. Починалите до момента са 13, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната, цитиран от Ройтерс.

Министрите на външните работни на Китай- Ван И, и на Южна Корея - Кан Кьон-уха, изразиха в телефонен разговор днес общ стремеж да засилят диалога и съвместните усилия в борбата с епидемията от коронавируса в региона. Кан Кьон-уха разказа на китайския си колега за мерките, предприети от южнокорейската страна за защита на населението от вируса КОВИД-19.

Ван И разговаря и с японския си колега Тошимицу Мотеги и призова Япония към сътрудничество в борбата с коронавируса, за да се спре но-нататъшното му разпространение в региона. Мотеги от своя страна изрази надежда, че благодарение на усилията на китайската страна епидемията скоро ще затихне. Той отбеляза също, че "следващите две седмици ще имат решаващо значение за Япония от гледна точка на разпространение на епидемията".