Българска агенция по безопасност на храните и органите на МВР разкриха незаконно производство и търговия с хвани в животновъден обект в софийското село Елов дол, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения, без мерки за биосигурност и в нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.  

Повод за акцията е бил постъпил в Агенцията по храните сигнал за нерегламентирано клане на животни и търговия с хранителни продукти. Незабавно е уведомена местната полиция и е извършена проверка на място. 

Установено е, че обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право да извършва производствена и търговска дейност. Инспекторите са констатирали нерегламентирано клане на пилета бройлери и свине, транжиране на добитото месо и последваща преработка на пилешко, свинско и заешко месо. Собственикът на обекта е предлагал стоката си в интернет сайт като биологично произведени продукти, за клиенти след предварителна заявка, за което БАБХ официално ще уведоми ГДБОП.

При проверка на етикетирането на произведените храни е установено, че собственикът е използвал освен собствени етикети като земеделски производител, също и такива на друго предприятие, което е нарушение на законодателството в сектора на храните.

Насочени за унищожаване са намерените 780 кг месо, месни разфасовки, субпродукти, сурови и сурово-сушени колбаси, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти и 47 буркана със свинска мас.

По отношение на здравеопазване на животните също са констатирани нарушения. Открити са на място 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал брой животни над капацитета на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. Животните са били без идентификационни марки, няма сключен договор с ветеринарен лекар, в свиневъдните обекти липсват мерки за биосигурност.

За констатираните нарушения са издадени два акта за административно нарушение и Разпореждане за унищожаване на намерените суровини и храни. Животните в обекта са поставени под възбрана и са взети кръвни проби за изследване за Африканска чума по свинете.