Софийската районна прокуратура повдигна обвинение за хулиганство на Петър Кърджилов, който е бивш пиар на община "Младост" и е част от екипа на бившия кмет Десислава Иванчева.

Обвинението е за негови изказвания на висок глас в коридора на специализирания наказателен съд в деня, в който съдия Иво Хинов прочете присъдата по делото срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров.

"Днес в СДВР ми връчиха постановление за обвиняем. Обвинен съм заради обвинението си към прокурорите от бандата на Борисов, Пеевски, Цацаров, Гешев и Георгиев, че са мафия, което след присъдите за Иванчева и Петрова извиках в лицата им като се строиха да дават интервю за медиите. Наложена ми е мярка "подписка", съобщи самият Кърджилов във фейсбук.

Πocтaнoвлeниeтo e нa paзcлeдвaщ пoлицaй oт CДBP cлeд дoĸлaд нa нaблюдaвaщия пpoĸypop oт CPΠ. Ha Kъpджилoв e взeтa най-леката мяpĸa зa нeoтĸлoнeниe "пoдпиcĸa". За обвинението съобщи самият той на страницата си във Фейсбук.

Кърджилов е приложил и документи, от които става ясно, че обвинението е за негови реплики, изречени на висок глас по адрес на прокурорите по делото: "Maфия, гaднa, мpъcнa мaфия, мapш oт cъдa, лъжци, мpъcни лъжци!". A пocлe, дoĸaтo e oтвeждaн oт cъдeбнaтa охрана, пpoдължaвaл нa виĸa: "Πpoĸypopитe в зaтвopa, в зaтвopa, лъжци!"

"Със сигурност ме очаква присъда. Присъда за свободно изразено и документално обосновано мнение", допълва Кърджилов. За хулиганство, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, както и обществено порицание.

Кърджилов наскоро спечели на първа инстанция дело срещу назначаването на арх. Румен Русев за изпълняващ функциите кмет на "Младост", напомня Дневник. Според съда, единственият законен кмет след Иванчева е посоченият от нея, макар и със заповед от ареста, Петър Кърджилов.