"Днес 24 май звучи романтично. Има усещане за училищни празници. Звучи като отдавна забравен спомен у нас. Това е тъжно. На 24 май звучи и малограмотност, безразличие. Има опасност, която ни води към опасение, дали всичко, за което говорим в този ден, не е силно корозирало. Така е в целия свят, но под лупата на нашия прагматизъм да работиш само за пари, е отблъскващо. Нашите бедни възрожденци не са го правили за това. По-малко трябва да се мисли за материалния израз на науката", с тези гръмки думи историкът проф. Андрей Пантев сподели своята тревожност за празника и празничното на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в предаването „Неделята“.

Последва много остро предупреждение за настоящето и бъдещето на нацията. 

„Народът ни върви към изродение. Вярвам, че един ден ще престанем да се самоунижаваме и да роболепничим. Дори при загубени войни у нас не се е настанявало такова тягостно чувство - да става каквото ще. В днешната обстановка има само поединично спасение“, подчерта той. 

Проф. Пантев подчерта, че светът има нужда да бъде воден, а преклонението пред символи и дела не бива да означава сервилност. 

„Цялото човечество има нужда от водачи, но ние се уповаваме на миналото. То трябва да бъде славно, поклонно почитано. Но не може да се живее с малко разкрасена историческа носталгия. На този ден ние се прекланяме на словото и книгата по същия начин, по който се прекланяме на сабята и меча. Книгата не е сама по себе си ценност, без хората. Ние сме поклонници и служители на книжовност. Малко ще оставим, защото един порок никога не е изчезвал - нагаждачество. То днес триумфира. Днес ние честваме онова, което е отпочнато от революционерите. Това е сърцевината на това особено чувство. Ние сме носители на нещо, което в момента е много силно корозирало. Все пак нещо ще остане - свирепото чувство за човечност“, коментира историкът.

„Това, че нямаме герои не е драма, а това, че приписваме героични качества на хора, които не са такива. Имаме глад за герои. Сега инжектираме героични мисли и качества на хора, които не го заслужават“, заяви проф. Пантев.