Противохимическите дрехи, раздадени във Враца, са за дезинфекторите, а не за медиците. Това коментира по време на днешния брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-началник на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Припомняме, че вчера стана ясно, че облекла за химическа защита, произведени през 1986 г., са раздадени на лечебните заведения в страната от РЗИ. За древните костюми се разбра от постове в социалната мрежа на медици от Враца, но такива облекла са доставени и в други региони. Костюмите идват от военния резерв.

„Наистина в началото на кризата бяха дадени противохимически дрехи, но те са за дезинфекторите. Даже и полицията ги ползваше в началото. Иначе за медицинските екипи има достатъчно маски, еднократни или многократни защитни костюми и калцуни”, обясни проф. Кантарджиев.

Премиерът Бойко Борисов пък допълни: „Ако не бяха нашите герои тъкачи, щяхме да ходим в найлони облечени. Защото няма от света къде да дойдат предпазни облекла”.