Водещият български кардиолог проф. д-р Иво Петров обяви в студиото на БНТ, че ново лекарство дава надежди за успешно лекуване на COVID-19.

"Имам новина. От няколко часа има ново предложение за лекарство за коронавируса. Това е Ивермектин, което се използва за краста. Предполагам, че това лекараство Ивермектин го има в България. Ползва се във ветеринарната медицина", поясни професорът.

"В ранния стадий може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти. Освен дистанцията и спазването на личната хигиена, което е най-важно да не се заразим, идва ред и на изследване на различни медикаменти. Търсим колкото по-малко вируса да бъде експониран. Ако кихнем аерозолите се разпостраняват на 8 метра, ако кашламе - на 4 метра, ако говорим на около 2 метра. Има ексцентрични предложения - да се намали говореното. Когато сме по-близко един до друг, със исгурност трябва да носим маска", допълни проф. Петров.

Съвместно проучване, ръководено от Института за биомедицински открития в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия, заедно с Института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ (Peter Doherty), установиха, че антипаразитно лекарство, наречено Ивермектин, е в състояние да убие новия коронавирус за 48 часа, пише испанското издание "20 минутос“, цитирано от сайта bulgaros.ovh.

„Установихме, че дори само една доза може да елиминира цялата вирусна РНК в рамките на 48 часа“, коментират изследователите, чиято работа е публикувана в списание Antiviral Research.

Това е антипаразитно лекарство, одобрено от Американската агенция по лекарствата (FDA), което също е доказано, че е ефективно срещу широк спектър от вируси, включително ХИВ, денга, грип и зика. Експертите предупреждават, че трябва да се направят няколко теста, преди да бъде постигнат крайният резултат.

„Ивермектин е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция и се счита за безопасно лекарство. Сега трябва да определим дозата, която може да се използва при хора, това е следващата ни стъпка“, подчертават експертите.

Ивермектин се използва при кучета и котки за лечение на различни заболявания. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекция с дирофиларии при кучета (също се използва при котки за същата цел, но в по-малка степен).

Използването на ивермектин за лечението на Covid-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшни предклинични тестове и в крайна сметка клинични изпитвания.