Прокуратурата не е искала списъци с клиентите на "Артекс", които са купували недвижими имоти от компанията. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение няколко часа след публикация в сайта на "24 часа".

От "24 часа" съобщиха и че в редакцията е получен анонимен мейл с имена, които били всички клиенти, купили жилища от "Артекс" през последните три години. В публикация се цитира представител на строителната компания, който е потвърдил автентичността на файла и е изразил учудване от неговата поява, тъй като буквално преди няколко дни този документ е бил предоставен на разследващите.

В публикацията има изявления на строителната компания "Артекс", че списъци на техни клиенти са били предоставени на разследващи органи, пише Дневник. От държавното обвинение опровергаха тази информация и посочиха, че прокурори нито са изисквали, нито са възлагали на други органи изискването на каквито и да е данни за всички клиенти, купили обекти от "Артекс".

"Артекс" опря до президента, молят го да проучи казуса със "Златен век"Разчитаме на безпристрастността на институцията, която въплъщавате, пишат от строителната фирма

Източник на "Капитал" от прокуратурата заяви, че по казуса вървят паралелно три проверки. Едната е в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), втората е в сектор "Икономическа полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи, а третата в Инспектората към ВСС (тя засяга сделката на фирмата на съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов).

Проверката на строителната и търговската дейност на "Артекс" беше възложена от главния прокурор на 22 март след като публикации в медиите уличиха политици и хора на високи държавни позиции, че са купували от дружеството имоти на цени под пазарните. Последва вълна от оставки.

Какво се случи днес: Министър за 9 минути и нов залп на имотния фронтСтарата вражда между Ангелкова и Валери Симеонов пак се разпали, този път – за къщи и парцели

След скандала започнаха проверки на фирмата, а експерти от ДНСК установиха отклонения от одобрения инвестиционен проект и изпълнението на един от най-големите й проекти - сградата "Златен век".

На 6 април от "Артекс" съобщиха, че спират строителството на сградата "Златен век", но заявиха, че ще обжалват решението на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в административния съд.

Спряха "Златен век" с пет мотива, разрешителното под въпросТрябва да е за изтекло разрешително, а не за съществени отклонения, твърдят от комитет "Лозенец"